Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vojenské lesy a majetky SR vypestujú tento rok milión sadeníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Pre vyššiu úspešnosť zalesňovania používa štátny podnik prevažne sadenice z produkcie vlastnej lesnej škôlky Jovsa.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Štátny podnik Vojenské lesy a majetky (VLM) SR vypestuje v roku 2020 približne milión sadeníc buka a ihličnanov, ktoré budú základom pre budúce generácie vojenských lesov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

V budúcich rokoch plánuje podnik produkciu ešte zvýšiť, a to približne na 1,6 milióna sadeníc ročne. Pre vyššiu úspešnosť zalesňovania používa štátny podnik prevažne sadenice z produkcie vlastnej lesnej škôlky Jovsa.

"Aj toto je spôsob, akým chceme v rámci rezortu obrany prispieť k podpore a zachovaniu prírodného bohatstva Slovenska. Pestovanie vlastných sadeníc a následné zalesňovanie je cestou trvalo udržateľnej starostlivosti o vojenské lesy v prospech ich zachovania pre budúce generácie," priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Ako uviedol generálny riaditeľ VLM Ján Jurica, spoločnosť reálne oceňuje lesníkov iba prostredníctvom hlavného produktu – dreva. "Udržateľné obhospodarovania lesov je dlhodobý proces spojený s vynakladaním prostriedkov na ich obnovu, pestovanie a ochranu. Na rozdiel od ostatných prírodných zdrojov, ktorých ponuka je vyčerpateľná a ich využitie sa prognózuje na stovky či desiatky rokov, lesníctvo a lesy majú, pri rozumnom a trvalo udržateľnom obhospodarovaní, potenciál poskytovať všetky produkty a služby nepretržite. Drevo preto predstavuje výnimočný a obnoviteľný zdroj suroviny," priblížil.

Aktuálne pestuje štátny podnik sadenice buka a duba a ihličnanov – smreka obyčajného a borovice lesnej. Od roku 2018 prešla Lesná škôlka Jovsa rozsiahlou rekonštrukciou, ktorej súčasťou bol nový, automatizovaný zavlažovací systém, ako aj nová prevádzková budova. Okrem toho bola zväčšená produkčná plocha škôlky.