Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vojaci dostanú dve nové lietadlá, vláda odklepla nákup Spartanov

Vystúpenie transportného lietadla C-27J Spartan Talianskych vzdušných síl na medzinárodných leteckých dňoch Slovak Interational Air Fest 2014 (SIAF 2014) na leteckej základni - letisku Sliač 30. augusta 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

Na obstaranie lietadiel sa rezort obrany pripravoval šesť rokov.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Slovensko nakúpi pre svoje ozbrojené sily dve talianske taktické dopravné lietadlá C-27J Spartan. Rozhodla o tom vláda na svojom dnešnom zasadnutí.

Završuje sa tak šesťročný proces obstarávania týchto stojov, ktorý sa začal v roku 2008 po tragickej havárii vojenského lietadla An-24 pri maďarskej obci Hejce. Minister obrany Martin Glváč oznámil, že budúci týždeň bude podpísaná zmluva o dodávke strojov.

„Je to stroj, ktorý potrebujeme a v prvom rade ho žiadajú vojaci,“ ozrejmil Glváč. Lietadlá budú podľa neho plniť v prvom rade vojenské úlohy a zabezpečia, aby slovenská armáda nestratila odborné spôsobilosti v tejto oblasti po vyradení strojov An-24.



Okrem toho však môžu byť Spratany nasadzované aj pre ďalšie potreby, napríklad na riešenie úloh vyplývajúcich z domáceho a medzinárodného krízového manažmentu, vysvetlil minister.

Materiál vláda prerokovala v neverejnom režime. Predmetom utajenia je aj konečná cena, za ktorú lietadlá nakúpime. Glváč vysvetlil, že sa ju podarilo znížiť oproti tej, ktorá bola vysúťažená v minulosti. O koľko nespresnil.

Prostriedky na nákup pôjdu z rozpočtu ministerstva, prvú splátku zaplatí už tento rok, ďalšiu na budúci a kúpna cena bude podľa ministra doplatená v roku 2016. „Nezadlžujeme budúce vlády,“ zdôraznil.

Slovensko bude musieť na Spartany čakať. Prvý stroj bude dodaný v roku 2016, druhý o rok neskôr. Slovenská armáda má v súčasnosti vo výzbroji dopravné lietadlá Antonov An-26 a L-410. Už dlhšie vysúťažené talianske lietadlá C-27J Spartan by mohli byť využívané v nadnárodnej spolupráci.

Minister vnútra Robert Kaliňák si nevie predstaviť, že by Spartany vo väčšej miere mohli pomôcť pri zabezpečení úloh, ktoré má na starosti letka ministerstva vnútra. „Spartan je nákladné lietadlo bez okien, s prázdnym vnútorným hangárom, v ktorom sa preváža náklad a vojaci,“ vysvetlil.

Pripustil, že stroj je teoreticky použiteľný aj na núdzovú prepravu civilistov, napríklad zranených turistov. „Určite vie núdzovo slúžiť aj v prípade, ak sa niečo hrozné stane a nemáme žiadnu inú leteckú kapacitu, ale je to trochu komplikované,“ doplnil.

Ukážka letových schopností lietadla Spartan




Spoločná letka rezortov vnútra a obrany by bola pre štát efektívnejšia



Jedna spoločná letka ministerstiev vnútra a obrany by bola pre štát efektívnejšia. Trvá na tom exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS).

"Dlhodobo presadzujem fungovanie jednej spoločnej letky, ktoré by bolo efektívnejšie pre štát. Pretrvávajúci rezortizmus ministerstiev vnútra a obrany neprispieva k najvýhodnejším riešeniam," uviedol dnes v reakcii na rozhodnutie vlády o nákupe dvoch talianskych taktických dopravných lietadiel C-27J Spartan pre slovenské ozbrojené sily.

Fedor pripomína, že Koncepcia rozvoja vzdušných síl Ozbrojených síl SR je stále utajovaný materiál, a tak nie je možné posúdiť do detailov efektívnosť tohto rozhodnutia.