Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vojenské zastúpenie SR pri orgánoch NATO a EÚ sa rozšíri

Na snímke dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Martin Baumann

Po súhlase parlamentu by podľa materiálu mohlo pribudnúť vojenské zastúpenie SR na Spoločnom veliteľstve podpory a zabezpečenia v nemeckej Ulme.

Bratislava 15. marca (TASR) - Vojenské zastúpenie SR pri orgánoch Európskej únie (EÚ) a NATO sa v roku 2023 rozšíri z 94 na 107 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany (MO) SR o aktualizácii vojenského zastúpenia, ktorý v stredu odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR.

"Aktualizácia vojenského zastúpenia sa navrhuje v nadväznosti na zmeny v globálnom bezpečnostnom prostredí, pričom odráža potreby Slovenskej republiky v procese implementácie transformačných zmien, platných medzinárodných záväzkov voči spojencom v NATO a EÚ a bilaterálnych dohovorov s partnermi," píše sa v predložených materiáloch. Rozšírenie vojenského zastúpenia súvisí tiež s realizáciou opatrení v oblasti obrany a odstrašenia na východnom krídle NATO.

Po súhlase parlamentu by podľa materiálu mohlo pribudnúť vojenské zastúpenie SR na Spoločnom veliteľstve podpory a zabezpečenia v nemeckej Ulme, na Univerzite spoločných špeciálnych operácií USA v Tampe, ako aj na Veliteľstve pre špeciálne operácie v Európe v nemeckom Baumholderi. Slovenskí vojaci by mohli pôsobiť aj na Veliteľstve síl pre špeciálne operácie v poľskom Krakove i veliteľstve divízneho typu USA v Rumunsku.