Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vojenskú prísahu zložilo takmer 200 nových profesionálnych vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ďakujem, že ste si vybrali práve toto povolanie, a to aj so všetkými jeho rizikami a nástrahami, ktoré prináša, prihovoril sa absolventom štátny tajomník MO SR Marian Majer.

Martin 20. mája (TASR) – Vojenskou prísahou ukončilo v piatok v Martine sedemtýždňový základný vojenský výcvik 194 čakateľov prípravnej štátnej služby, z toho 55 žien. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Doplnila, že tento rok ide už o druhú skupinu absolventov základného výcviku. "Vo februári zložilo prísahu 463 nových profesionálnych vojakov. To bol najvyšší počet nováčikov skladajúcich prísahu v jeden deň od existencie profesionálnych Ozbrojených síl SR," pripomenula hovorkyňa MO.

"Pri ochrane zvrchovanosti a nezávislosti SR ste sľúbili vynaložiť všetko svoje úsilie – a to aj s nasadením vlastného života, čo je ten najväčší záväzok a to najcennejšie, čo môže človek pri výkone svojho povolania obetovať. Za týmto záväzkom je ochrana každého jedného obyvateľa Slovenska. Ďakujem, že ste si vybrali práve toto povolanie, a to aj so všetkými jeho rizikami a nástrahami, ktoré prináša," uviedol štátny tajomník MO SR Marian Majer.

Cieľom základného vojenského výcviku je vycvičiť profesionálov pripravených na výkon základných funkcií v útvaroch a zariadeniach Ozbrojených síl (OS) SR. "Absolvovaním vojenského výcviku nadobudnú základné vedomosti a praktické zručnosti v ovládaní zbraní, prideleného materiálu – čím vytvoria predpoklady na ďalší odborný a kariérny rast v štruktúrach OS SR. Po skončení základného výcviku čakatelia pokračujú ďalšími odbornými výcvikmi podľa svojho zaradenia. Po ich úspešnom ukončení následne nastúpia k príslušným útvarom OS SR na predurčené funkcie," vysvetlila Kovaľ Kakaščíková.