Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vojna na Ukrajine ovplyvní podľa M. Šefčoviča aj závery CoFoE

Na archívnej snímke z 15. novembra 2021 podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov vojna na Ukrajine určite ovplyvní aj závery CoFoE. Po tejto vojne si nevie predstaviť budúcnosť Európy bez Ukrajiny.

Bratislava/Štrasburg 14. marca (TASR) - Vojna na Ukrajine ovplyvní aj závery Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Uviedol to v piatok v Štrasburgu podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v rámci plenárneho zasadnutia CoFoE, na ktorom sa zúčastnila aj delegácia z Ukrajiny. Informoval o tom spravodajca TASR.

Európske inštitúcie majú podľa Šefčoviča ako hlavnú prioritu pomoc Ukrajine a zvládnutie obrovskej vlny utečencov. Pripomenul, že do piatku utieklo z Ukrajiny viac než 2,2 milióna ľudí, väčšinou matiek s deťmi. Jednou z prvých úloh pre EÚ bude podľa eurokomisára, ako dostať tieto deti do škôl, lekársky ich vyšetriť a pomáhať im zapojiť sa do normálneho detského života a prekonať traumatické zážitky z domovskej krajiny.

"Bude to nápor na náš zdravotnícky a školský systém, ale zatiaľ je pohostinnosť a solidarita, ktorá je demonštrovaná najmä prihraničnými krajinami, ako je aj Slovensko, mimoriadne cenená," povedal Šefčovič.

Podľa jeho slov vojna na Ukrajine určite ovplyvní aj závery CoFoE. Po tejto vojne si nevie predstaviť budúcnosť Európy bez Ukrajiny. Aj na summite EÚ vo Versailles podľa neho zazneli jasné odkazy, že Ukrajina patrí do európskej rodiny. "Musíme urobiť maximum preto, aby sme im do tejto rodiny pomohli," odkázal eurokomisár.

Na otázku či Únia zvládne na svojom území milióny Ukrajincov Šefčovič pripomenul, že väčšina Ukrajincov túži čo najrýchlejšie sa vrátiť domov. Avšak veľa domov a bytov je zničených a kým dôjde k obnove miest a infraštruktúry, je dosť možné, že mnohí Ukrajinci v EÚ zostanú. EÚ teraz na to podľa neho nemá odpovede, lebo vojna trvá a zhoršuje sa.

Verí, že Európania budú aj naďalej solidárni a pochopia potrebu integrovať Ukrajincov do spoločnosti. Podľa neho v prospech integrácie Ukrajincov hovorí, že majú hodnotovú výbavu kompatibilnú s európskou, sú to väčšinou vzdelaní ľudia s pracovnými zručnosťami a kvalifikáciou. Preto by ich prípadná integrácia mohla byť rýchla.

spravodajca TASR Jaromír Novak