Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vojnové zločiny na Ukrajine sa vyšetrujú aj na Slovensku

Dobrovoľný vojak sa pripravuje na paľbu smerom k ruským pozíciám blízko Bakhmutu, Donecká oblasť, Ukrajina, v stredu 8. marca 2023. Foto: TASR/AP

Hlavným partnerom NAKA a Generálnej prokuratúry SR pri vyšetrovaní vojnových zločinov je Liga za ľudské práva.

Nitra 11. marca (TASR) - Zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ku ktorým dochádza na Ukrajine, vyšetrujú aj slovenské orgány v spolupráci s Ligou za ľudské práva. Neraz veľmi tragické príbehy prvotne zaznamenávajú centrá Blue Dot, ktoré okrem Bratislavy poskytujú svoje služby utečencom aj v Košiciach, Michalovciach a v Nitre.

Podľa slov koordinátorky integrácie cudzincov na nitrianskom mestskom úrade Ivony Fraňovej sú to často otrasné prípady. "Toto sú tie naše ťažké noci, ktoré máme od začiatku, ako sme začali s pomocou utečencom. Mnohé ich príbehy boli hrozné. Ja by som odporučila každému, kto nechce veriť, čo sa deje na Ukrajine, aby sem prišiel. Nech si sem sadne na jeden deň a uvidí, čo je pravda a čo nie," skonštatovala. Pre utečencov z Ukrajiny často nie je ľahké hovoriť o tom, čo všetko prežili. Pracovníci Blue Dot si najskôr musia získať ich dôveru. "Snažíme sa podchytiť tých ľudí už na začiatku. Nie je pre nich jednoduché vypovedať o svojich zážitkoch. Sú to často strašne tragické veci a oni, keď už sem prídu, chcú na to zlé zabudnúť a chcú žiť," vysvetlila Fraňová.

Do Nitry prichádzajú predovšetkým ženy s deťmi a starí ľudia, mnohí z utečencov majú na Ukrajine ešte svojich príbuzných. "Aj preto nevedia, či môžu bez obáv hovoriť. My spolupracujeme s Ligou za ľudské práva, Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) a prokuratúrou. Aby bola garancia, že keď ten človek bude vypovedať, bude chránený a všetko bude zdokumentované. My robíme prvotný skríning, všetko vypíšeme, sprostredkujeme... Ale ďalej sa tým zaoberá Liga za ľudské práva a NAKA," doplnila Fraňová.

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková pre TASR potvrdila, že NAKA vykonáva vo veci vyšetrovania vojnových zločinov na Ukrajine priebežne procesné úkony. "Z dôvodu možného zmarenia a sťaženia objasnenia a vyšetrenia veci bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť," povedala. Podľa hovorkyne generálnej prokuratúry Zuzany Drobovej organizácie, akou je aj nitriansky Blue Dot, poskytujú orgánom činným v trestnom konaní súčinnosť pri identifikácii možných svedkov či poškodených vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti. "Následne môžu byť vypočutí v prebiehajúcom trestnom konaní," povedala pre TASR.

Hlavným partnerom NAKA a Generálnej prokuratúry SR pri vyšetrovaní vojnových zločinov je Liga za ľudské práva. Tá po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajine napomáha s nastavením trasovania a identifikácie možných obetí a svedkov zločinov i s vytvorením celkového systému spolupráce rôznych rezortov. "Do dnešného dňa boli zrealizované desiatky výsluchov s obeťami a svedkami zločinov podľa medzinárodného práva spáchaných na Ukrajine," povedala pre TASR právnička a členka Správnej rady Ligy za ľudské práva Alexandra Malangone.