Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo viacerých obciach volia starostov, v Trstenej primátora

Foto: Ilustračné foto: TASR

Trstená prišla o primátora po tom, ako Jurajovi Bernaťákovi zanikol mandát, keďže ho odsúdili za vydieranie a zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Vo viacerých slovenských obciach sa dnes opäť otvárajú volebné miestnosti. Obyvatelia Trstenej si volia primátora a v ďalších obciach starostov či miestnych poslancov.

Trstená prišla o primátora po tom, ako Jurajovi Bernaťákovi zanikol mandát, keďže ho odsúdili za vydieranie a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Krajský súd v Žiline potvrdil Bernaťákovi štvorročný trest odňatia slobody.

Starostov si vyberajú obce Trstice, Polianka, Dolné Semerovce, Stráne pod Tatrami, Vyškovce, Štefurov a Gemerská Panica. Mali aj obce Vislanka a Opátka, ale nenašli sa kandidáti.

Miestnych poslancov volia obce Jakubov, Dlhá, Veľká Čausa, Jabloňovce, Lietava, Sihla, Jalová, Parihuzovce, Klin nad Bodrogom, Plavecký Mikuláš, Uhrovské Podhradie, Dolné Lefantovce, Nemečky a Bobrovček. Voliť mali aj v Orovnici, ale nikto nepodal kandidátne listiny.

V obciach Ondavka a Ardanovce si mali ľudia voliť starostu aj miestnych poslancov. Ondavka má dlhodobo problém obsadiť tieto funkcie, keďže chýbajú kandidáti. Ani teraz sa nenašiel kandidát.

Obyvatelia obcí Stráne pod Tatrami, Vyškovce, Štefurov a Gemerská Panica si dnes vyberajú svojich starostov. Voliť hlavu obce mali aj vo Vislanke, Opátke a Ondavke, ale nenašli sa kandidáti.

O post starostu sa v obci Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok uchádza deväť kandidátov. Bývalý starosta Ján Badžo sa k 20. októbru 2016 vzdal svojej funkcie. V januári tohto roka bol odsúdený za korupciu, pričom dostal podmienku na dva roky, zákaz činnosti na tri roky a finančný trest 1000 eur. Pre podobný dôvod si novú hlavu obce volia aj obyvatelia Gemerskej Panice v Rožňavskom okrese, kde prejavilo o post starostu záujem šesť uchádzačov, jeden z nich sa kandidatúry vzdal.

V obci Štefurov vo Svidníckom okrese, kde je počet oprávnených voličov 94, kandiduje v doplňovacích voľbách iba súčasná zastupujúca starostka Jana Rišková. Bývalý starosta z funkcie odstúpil v auguste minulého roka. Obyvatelia Vyškoviec v Stropkovskom okrese si starostu volili už vlani v novembri po tom, čo sa predchádzajúci starosta vzdal mandátu. Voľby sa však skončili nerozhodne, obaja kandidáti dosiahli rovnaký počet hlasov. O priazeň voličov sa dnes opätovne uchádza Dušan Antoš a Ladislav Jobko.

V obci Ondavka v Bardejovskom okrese mali ľudia okrem starostu voliť aj miestnych poslancov. Obec má dlhodobo problém obsadiť tieto funkcie, keďže chýbajú kandidáti. Ako pre TASR uviedla Galina Lacová Ščerbáková z Okresného úradu v Bardejove, voľby sa v Ondavke práve z tohto dôvodu nekonajú ani dnes.