Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Voľba komisára pre deti nepotešila, tvrdia to mimovládne organizácie

Viera Tomanová. Foto: TASR/Vladimír Benko

Koalícia pre deti Slovensko na druhej strane víta, že vznikol úrad komisára.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Voľba nového komisára pre deti neprekvapila ani nepotešila. Zhodujú sa na tom mimovládne organizácie. Novou komisárkou pre deti sa stala exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD).

"Zvolenie Viery Tomanovej za komisárku pre deti považujeme za popretie pôvodného zámeru zákona o detskom komisárovi, ktorý vychádzal z predpokladu, že komisár pre deti má vzísť z občianskej spoločnosti a má byť výsostne odbornou pozíciou, nie politickou figúrou. Výsledok hlasovania parlamentu nenecháva nikoho na pochybách, že tento zámer sa nepodarilo naplniť," konštatoval v stanovisku pre médiá výkonný riaditeľ organizácie Náruč - Pomoc deťom v kríze Ivan Leitman. Dúfa, že Viera Tomanová počas šiestich rokov vybuduje funkčný úrad zameraný na ochranu detí. "Bolo by smutné, ak by novovzniknutý úrad svojou neviditeľnosťou a vyhýbaním sa kontroverzným témam kopíroval prvé dve obdobia úradovania verejného ochrancu práv. Naše deti si zaslúžia viac," tvrdí Leitman.

Koalícia pre deti Slovensko víta, že vznikol úrad komisára. Mrzí ju však, že na čelo úradu sa v duchu pôvodného zámeru zákona o detskom komisárovi nepostaví kandidát občianskej spoločnosti, ktorý by napĺňal požiadavky na nezávislosť, odbornú pripravenosť či schopnosť spájať rôznych aktérov spoločnosti. "Voľba nenaplnila potenciál moderného zákona, na príprave ktorého sme sa aktívne podieľali. Budeme preto veľmi pozorne sledovať budovanie a činnosť tohto úradu, dúfajúc, že sa stane modernou inštitúciou na ochranu práv detí na Slovensku," vyhlásila prezidentka Koalície pre deti Slovensko Dana Rušinová. Voľbu parlamentu však koalícia rešpektuje a je pripravená zmysluplne napomáhať novému úradu pri napĺňaní práv detí.

Parlament v stredu (2.12.) zvolil aj novú komisárku pre zdravotne ťažko postihnutých ľudí. Stala sa ňou advokátka Zuzana Stavrovská. Podľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) by nová komisárka mala podporovať inovatívne riešenia integrácie osôb so zdravotným postihnutím.

Ako totiž uviedlo SNSĽP, zdravotne postihnutí majú obmedzené možnosti v rámci dopravy a ťažšie si hľadajú uplatnenie na trhu práce. Aj ich fyzický prístup do budov je mnohokrát veľmi komplikovaný. Výkonný riaditeľ tejto organizácie Marian Mesároš predpokladá, že novozvolený komisár bude okrem individuálnych podnetov od ľudí so zdravotným postihnutím riešiť aj ich celkovú situáciu na Slovensku. "Pevne verím, že zvolená komisárka prispeje k celospoločenskému zjednoteniu, nie ďalšej segregácii osôb so zdravotným postihnutím, a to podporou nových a inovatívnych riešení," dodal Mesároš.