Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Voľba komisárov sa uskutoční 2. decembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Komisári pre deti a pre zdravotne postihnutých majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny v pondelok ukončil verejné vypočutie kandidátov na post komisára pre deti. Jeho voľba a voľba komisára pre zdravotne postihnutých je naplánovaná na 2. decembra. Pre TASR to uviedol člen výboru Ondrej Dostál (SaS).

O post komisára pre deti sa uchádza osem záujemcov, o funkciu komisára pre zdravotne postihnutých jedna uchádzačka. Problémom je, že u väčšiny kandidátov sú pochybnosti o tom, či organizácie, ktoré ich kandidatúru podporili, spĺňajú zákonnú požiadavku pôsobiť najmenej päť rokov v oblasti presadzovania a ochrany práv detí.

"Podpredseda výboru Peter Pollák (OĽANO) je poverený získať ďalšie informácie od navrhovateľov jednotlivých kandidátov vo vzťahu k týmto organizáciám. Má získať informácie, ktoré preukazujú, že ide o reprezentatívne organizácie, ako nariaďuje zákon," uviedol Dostál. Výbor by mal na budúci týždeň prijať uznesenie, v ktorom rozhodne, spomedzi ktorých kandidátov odporúča poslancom Národnej rady SR, aby obsadili oba posty komisárov. Nových komisárov majú poslanci voliť na ďalšej riadnej schôdzi parlamentu, a to 2. decembra.

Pred výbor v pondelok predstúpili advokátka Anna Niku, Mária Vargová, psychologička Katarína Szabová a člen predsedníctva mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Ondrej Prostredník. Výbor v utorok (16. 11.) vypočul exposlankyňu parlamentu za SaS Natáliu Blahovú, tiež Jitku Hasíkovú, súčasnú poslankyňu za OĽANO Katarínu Hatrákovú a Jozefa Mikloška. O funkciu komisára pre zdravotne postihnuté osoby sa ako jediná uchádza Zuzana Stavrovská.

Komisári pre deti a pre zdravotne postihnutých majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. V decembri sa končí funkčné obdobie historicky prvým komisárkam. Komisárkou pre deti je exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová, komisárkou pre zdravotne postihnutých je Zuzana Stavrovská. Funkcií sa ujali v decembri 2015 na šesťročné obdobie.