Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Voľba podpredsedu Najvyššieho súdu sa opäť neuskutoční

Foto: TASR/Michal Svítok

Tento post je neobsadený už takmer 2,5 roka.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Po výmene väčšiny svojich členov dnes po prvý raz zasadá Súdna rada. Na programe má prerokovanie návrhu rozpočtu súdnictva na budúci rok, vyhodnotenie majetkových priznaní sudcov za minulý rok, ale aj voľby členov disciplinárnych senátov a ďalšie body.

Na programe bola aj voľba podpredsedu Najvyššieho súdu. Tá sa opätovne - už po desiaty raz neuskutoční a to kvôli neprítomnosti kandidáta na tento post - sudcu a člena Súdnej rady Igora Burgera. Ten sa nachádza na výberových konaniach a voľba sa presunie na najbližšie zasadnutie Súdnej rady. Zasadnutie vedie predseda Súdnej rady Štefan Harabin.

V májových sudcovských voľbách do súdnej rady sa vymenila väčšina členov. Do ďalšie funkčného obdobia prešli iba spomínaný Burger a Jana Bajánková a ďalší dvaja členovia. Dvoch členov súdnej rady odvtedy vymenila Národná rada SR, troch vláda SR a dvoch aj prezident Ivan Gašparovič. Ide o v poradí tretie volebné obdobie Súdnej rady.

Harabin odmietal členov disciplinárnych senátov


Predseda súdnej rady Harabin doposiaľ odmietal voliť nových členov disciplinárnych senátov, pretože bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská presadila zmenu pravidiel, ktoré považoval za protiústavné. Harabin navyše tvrdil, že odvolací disciplinárny senát nie je možné sfunkčniť, pretože má mať dvoch členov iných ako sú sudcovia, ale v databáze, z ktorej má Súdna rada členov vyberať, je iba jeden nesudca. Žitňanská mu odkázala, aby naplnil literu zákona a sfunkčnil disciplinárny senát. Aj ministerstvo spravodlivosti tvrdilo, že zákon ponúka riešenie.

V dnešnom programe súdnej rady bola aj spomínaná voľba podpredsedu Najvyššieho súdu SR. Tento post je neobsadený už takmer 2,5 roka.

Naposledy koncom apríla tohto roku sa voľba podpredsedu Najvyššieho súdu SR v Súdnej rade SR opäť odložila. Jediný kandidát na tento post Burger totiž navrhol, aby o podpredsedovi súdu rozhodla Súdna rada SR v novom zložení, ktoré by malo byť známe v priebehu tohto roka. Koncom júna končilo spomínané volebné obdobie ôsmim členom rady, ktorých zvolili sudcovia a členstvo v rade sa skončilo aj nominantom Národnej rady SR a prednedávnom aj prezidenta.       

Burger vtedy zdôvodnil svoju žiadosť "turbulenciami z hľadiska ústavnosti členov tejto Súdnej rady". Narážal pritom na troch členov nominovaných vládou, ktorí prišli do Súdnej rady v januári, pred skončením funkčného obdobia jej predchodcov. "Keďže táto Súdna rada končí a bude zvolená ďalšia, žiadam, aby bol tento bod presunutý na rokovanie novej Súdnej rady, aby nevznikli akékoľvek pochybnosti o legitímnosti," povedal na zasadnutí Burger.

 "Je to pán sudca, ktorý nepotrebuje polovičnú dôveru, lebo keby sme chceli, ľahko ho zvolíme," povedal vtedy predseda Najvyššieho súdu SR a šéf Súdnej rady SR Harabin. Dodal, že Burgera si váži pre jeho odborno-profesionálny kredit a pripomenul, že "vyrastali v jednej kancelárii" v Poprade, kde obaja pôsobili ako sudcovia.       
Voľba podpredsedu Najvyššieho súdu SR bola na programe aprílového zasadnutia Súdnej rady SR už po deviaty raz.