Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Voľbu poštou zo zahraničia má uľahčiť webová aplikácia OZ Srdcom doma

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa združenia má webová aplikácia za menej ako tri minúty vytvoriť žiadosť a odoslať ju na e-mail, ktorý aplikácia stanoví v závislosti od miesta trvalého pobytu voliča.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Webová aplikácia občianskeho združenia (OZ) Srdcom doma má uľahčiť občanom voľbu poštou zo zahraničia alebo požiadanie o hlasovací preukaz na voľbu na území SR mimo trvalého bydliska. Pri vytvorení webovej aplikácie spolupracovalo OZ s Ministerstvom vnútra (MV) SR. TASR o tom informoval predseda Srdcom doma Samuel Zubo.

Podľa združenia má webová aplikácia za menej ako tri minúty vytvoriť žiadosť a odoslať ju na e-mail, ktorý aplikácia stanoví v závislosti od miesta trvalého pobytu voliča. V prípade, že má volič trvalý pobyt na území SR, nepotrebuje prikladať žiadne fotokópie dokladov. Voličovi stačí vyplniť osobné údaje a adresu na zaslanie hlasovacích lístkov.

Jedným z hlavných cieľov OZ Srdcom doma je zvýšenie angažovanosti občanov pôsobiacich v zahraničí a podpora volebnej účasti. Združenie presadzuje zmenu volebnej legislatívy, aby občania SR, ktorí majú v súčasnosti právo voliť v akýchkoľvek voľbách, mohli využiť volebné právo aj v prípade, že sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí. Aplikácia neukladá osobné údaje, len štatistiky návštevnosti.