Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

PRIESKUM MVK: Voľby by vyhral Smer s 21,6 percentami

Na archívnej snímke rokovacia sála NR SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mimo NR SR by ostala Maďarská komunitná spolupatričnosť MKO-MKS (4,5 percenta), Dobrá voľba (4,3 percenta). Do parlamentu by sa tiež nedostali Most-Híd (3,3 percenta), Vlasť (1,6 percenta).

Bratislava 14. februára (TASR) – Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v prvej polovici februára, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 21,6 percenta, druhé by bolo OĽaNO, ktoré by volilo 12,3 percenta respondentov, na treťom mieste by skončila ĽSNS so ziskom 11,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií, ktorý zrealizovala agentúra MVK v dňoch 5. až 10. februára kvótnym výberom a technikou face-to-face interview na vzorke 1143 respondentov. TASR o tom v piatok informoval za agentúru MVK Pavel Haulík.

Po prvej trojici strán by sa do parlamentu dostala na štvrtom mieste koalícia PS-Spolu so ziskom 8 percent, na piatom mieste by sa umiestnila strana Za ľudí so 7,1 percenta. Šieste miesto by obsadilo so 6,6 percenta hnutie Sme rodina, zatiaľ čo siedmou stranou v parlamente by bolo KDH (6,5 percenta). Do parlamentu by sa dostala aj SNS so ziskom 5,3 percenta. Poslednou parlamentnou stranou by bola SaS, ktorá by získala 5,1 percenta hlasov.

Mimo NR SR by ostala Maďarská komunitná spolupatričnosť MKO-MKS (4,5 percenta), Dobrá voľba (4,3 percenta). Do parlamentu by sa tiež nedostali Most-Híd (3,3 percenta), Vlasť (1,6 percenta). Pod jedno percento by dostala strana Máme toho dosť! (0,9 percenta). Ostatné strany či hnutia by získali 1,4 percenta hlasov.

Volebná účasť by podľa prieskumu bola 57,4 percenta oprávnených voličov. Ak by voľby dopadli presne v súlade s preferenciami, zistenými v prieskume, strana Smer by získala 39 mandátov, OĽaNO by disponovalo 22 poslaneckými miestami, ĽSNS by obsadila 20 kresiel, voliči koalície PS-Spolu by do parlamentu delegovali 14 zákonodarcov, 13 zástupcov občanov by mal klub strany Za ľudí, po 12 členov parlamentu by hájilo farby hnutia Sme rodina a KDH a v NR SR by pôsobilo aj po deväť nominantov strán SNS a SaS.