Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na kandidátke Strany moderného Slovenska je 33 percent žien

Ilustračné foto Foto: TASR

V budúcoročných parlamentných voľbách by malo kandidovať 23 politických strán, hnutí a koalícií.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Strana moderného Slovenska (SMS) odovzdala v nedeľu 6. decembra kandidačnú listinu do parlamentných volieb. Z celkového počtu 150 kandidátov je 48 žien, čo je 33 percent. Vekový priemer všetkých kandidátov dosahuje 42 rokov. TASR o tom informoval Milan Urbáni.

SMS chce podľa neho ponúknuť program, kde sa na báze trhovej ekonomiky s priamou aktívnou podporou hlavne domácich podnikateľov zabezpečí plná zamestnanosť a vytvorí sa silná a bohatšia stredná vrstva a bohatší štát, ktorý zagarantuje sociálne istoty pre tých, čo ich budú potrebovať.

"Keď sa nám podarí zabezpečiť bohatší štát, budeme si môcť dovoliť lepšie zdravotníctvo bez čakacích dôb, lepšie školstvo, sociálnu starostlivosť, lepšiu kultúru a potrebnú starostlivosť o kultúrne pamiatky, lepší šport a bezbariérové Slovensko," dodal.

SMS bude priebežne detailne informovať o svojom programe.

V budúcoročných parlamentných voľbách by malo kandidovať 23 politických strán, hnutí a koalícií. Kandidačnú listinu síce podalo až 24 strán, ale HZDS odmietlo zaplatiť volebnú kauciu 17.000 eur a teda nesplnilo zákonnú podmienku a kandidovať s najväčšou pravdepodobnosťou nebude.

Strany, hnutia a koalície mali na podanie kandidačných listín čas do polnoci 6. decembra. Spolu s kandidátkou museli zaplatiť aj volebnú kauciu vo výške 17.000 eur. Komisia listiny preverí a rozhodne o ich zaregistrovaní. Na registráciu má čas do 26. decembra. Komisia by mohla listiny zaregistrovať už tento týždeň. Strany by zároveň mali dostať svoje čísla, pod ktorými budú kandidovať.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca 2016. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Oficiálna volebná kampaň sa začala 12. novembra. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur a musia mať transparentný účet. Kampaň sa končí volebným moratóriom, 48 hodín pred dňom konania volieb (3. marca 2016). Dva týždne pred voľbami je zakázané zverejňovať volebné prieskumy (od 20. januára 2016).