Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najviac ľudí volilo v Banskobystrickom, najmenej v Trenčianskom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Voliť v regionálnych voľbách mohlo presne 4.463.039 milióna. Samosprávnemu kraju ešte v histórii samostatného Slovenska "nešéfovala" žena.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Najviac voličov prišlo v sobotu (9. 11.) k volebným urnám v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), kde odovzdalo svoj hlas 24,59 % ľudí.

Nasleduje Prešovský kraj (PSK) s účasťou 22,13 % a Bratislavský kraj (BSK), kde volilo 21,65 % občanov. Štvrtú najvyššiu účasť má Žilinský kraj (ŽSK), hlas tam odovzdalo 21,57 % ľudí. Účasť v ostatných krajoch nepresiahla ani 18 %. V Nitrianskom kraji (NSK) hlasovalo 17,90 % občanov, v Košickom (KSK) 17,77 % a v Trnavskom (TTSK) 17,46 %. Najnižšiu volebnú účasť mal TSK, kde volilo 17,37 % občanov.

Voliť v regionálnych voľbách mohlo presne 4.463.039 milióna. Toľko občanov bolo zapísaných v zoznamoch voličov. Obálky si neprevzal ani milión z nich. Na voľbách sa zúčastnilo 897.536 voličov. Celková účasť bola teda 20,11 %. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Ústrednej volebnej komisie Štefan Škrabák.

Dovedna sa volilo 408 poslancov zastupiteľstiev VÚC. Najviac ich získal Smer-SD (118). Nasledujú nezávislí kandidáti, ktorých si do krajských zastupiteľstiev sadne 73. Koalícia KDH, Smer-SD získala 57 poslancov. Po 34 členov krajských zastupiteľstiev má strana SMK, tiež koalícia KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS, a aj široká pravicová koalícia KDH, Most-Híd, OKS, SaS, SDKÚ-DS, SMK a SZ. Šestnásť poslancov získala koalícia KDH, Most-Híd, SaS a SDKÚ-DS. Ostatné strany a koalície získali od jedného do osem poslancov.


Spracovanie výsledkov sobotňajších volieb prebehlo bez problémov


predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová a predseda ÚVK Štefan Škrabák.
Foto: TASR/Michal Svítok
Spracovanie výsledkov sobotňajších (9.11.) regionálnych volieb prebehlo hladko a bez problémov. Napomohol tomu aj nový volebný systém, ktorý Štatistický úrad (ŠÚ) SR nasadil. "Ukazuje sa, že nový volebný systém je funkčný a uľahčil a urýchlil spracovanie výsledkov," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Dodala, že z 5932 okrskových volebných komisií dostal úrad 881 zápisníc v úplne bezchybnej elektronickej podobe. "Teda 14,85 % prišlo elektronickou formou úplne bezchybných," doplnila Benkovičová. Pripomenula, že definitívne oficiálne výsledky sú na internete aj na webstránke www.volbysr.sk, na ktorej štatistický úrad zverejňoval priebežné neoficiálne výsledky.

Pokojný a hladký priebeh potvrdila aj zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová. Skonštatovala, že "sčítanie hlasov prebehlo v mimoriadne dobrom časovom limite". Prvá overená zápisnica prišla na ministerstvo vnútra podľa jej slov o 4.25 h ráno a posledná z Košického samosprávneho kraja o 9.10 h.


Krajským parlamentom budú vládnuť muži


Kandidátka na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flašíková-Beňová v centrále strany Smer-SD tesne po skončení 1. kola volieb do orgánov samosprávnych krajov v sobotu 9. novembra 2013.
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš
Väčšinu v krajských parlamentoch budú mať v najbližších štyroch rokoch muži. Zo zvolených kandidátov tvoria 84,30 percenta, ženy len zvyšných 15,70 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajších (9.11.) regionálnych volieb, ktoré dnes potvrdila Ústredná volebná komisia (ÚVK).

Celkovo do zastupiteľstiev vyšších územných celkov (VÚC) zasadne 408 poslancov, z toho 64 zástupkýň nežného pohlavia. Najviac úspešných kandidátok je vo veku od 35 do 54 rokov. O kreslá v zastupiteľstvách samosprávnych krajov sa uchádzalo spolu 485 žien a 2090 mužov.

Samosprávnemu kraju ešte v histórii samostatného Slovenska "nešéfovala" žena. O kreslo predsedníčky VÚC sa v druhom kole volieb 23. novembra pobije len jedna kandidátka - Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Vo volebnom súboji o post predsedníčky Bratislavského samosprávneho kraja sa v sobotu (9.11.) so ziskom 24,1 percenta hlasov umiestnila na druhom mieste. Prvý skončil Pavol Frešo (SDKÚ - DS,SZ,OKS,SMK-MKP,SaS,MOST - HÍD,KDH) s 48,38 percentami hlasov.