Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Aj väzni začínajú voliť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V prvom kole tohtoročných prezidentských volieb mohlo odovzdať svoj hlas viac ako 10 000 väzňov, zaznamenaná bola 17-percentná volebná účasť.

Bratislava 30. marca (TASR) - V sobotnom druhom kole prezidentských volieb bude môcť odovzdať svoj hlas viac ako 10.000 väzňov. Do 17 slovenských ústavov na výkon trestu odňatia slobody a ústavov na výkon väzby i do väzenskej nemocnice v Trenčíne členovia jednotlivých volebných komisií prinášajú postupne volebné urny.

Ku koncu tohto týždňa sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádzalo 10.467 väznených osôb, z ktorých má 10.189 právo voliť prezidenta SR. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Z väzňov je 224 cudzincov a 54 neplnoletých, teda osôb bez práva voliť.

V prvom kole tohtoročných prezidentských volieb mohlo odovzdať svoj hlas viac ako 10 000 väzňov, zaznamenaná bola 17-percentná volebná účasť.

Ku dňu konania prvého kola volieb sa v 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby i vo väzenskej nemocnici v Trenčíne nachádzalo dovedna 1506 obvinených. Z nich malo volebné právo 1386 a uplatnilo si ho 165 obvinených.

V slovenských väzniciach sa nachádzalo ku dňu konania prvého kola volieb 8934 právoplatne odsúdených. Právo voliť malo 8777 odsúdených a využilo ho 1552 väzňov. Najstarším oprávneným voličom bol v prvom kole 79-ročný väzeň odsúdený na trojročný trest za ublíženie na zdraví a nebezpečné vyhrážanie sa.

Najvyššiu volebnú účasť v prvom kole - 36 percent zaznamenali v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou, najnižšiu - deväť percent v ženskej väznici Nitra - Chrenová. V bratislavskom ÚVTOS a Ústave na výkon väzby volilo 17 percent a vo väzenskej nemocnici v Trenčíne 11 percent. Voľby boli v ústavoch bezproblémové.

V prezidentských voľbách v roku 2014 bola v prvom kole voľby prezidenta 29,39-percentná účasť a v druhom kole 32,42-percentná účasť väznených osôb.

"Právo voliť vo voľbách prezidenta SR má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom SR, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území SR, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov a nemá prekážku práva voliť. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia," vysvetlil Baláž.