Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

E. Bárány: Voľby budú asi špecifické svojou vysokou volebnou účasťou

Na snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán delegovaný predsedníčkou Ústavného súdu SR Eduard Bárány. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Voľby pokračujú v piatich volebných miestnostiach.

Bratislava 29. februára (TASR) - Sobotné parlamentné voľby budú pravdepodobne špecifické svojou vysokou volebnou účasťou. Povedal to predseda Štátnej volebnej komisie a kontroly pre financovanie politických strán Eduard Bárány po uzatvorení volebných miestností.

Voľby podľa neho prebehli bez nejakých zvláštnych udalostí. "Ak sa aj vyskytla nejaká zvláštna udalosť, išlo skôr o miestnu kuriozitu ako o vážny problém," uviedol Bárány. Dodal, že voľby sa udiali pokojne, tradične, ako je na Slovensku zvykom.

Na margo ľudí, ktorí volili zo zahraničia, Bárány hovorí, že je problém so zachovaním tajnosti voľby zo zahraničia. "Keď niekto na druhom konci sveta, mimo volebnej miestnosti, vkladá volebný lístok do obálky a predtým na ňom vyznačuje prednostné hlasy, tak tam tajnosť nie je a nemôže byť zachová," priblížil predseda štátnej volebnej komisie.

Poznamenal, že veľkú skupinu podnetov na komisiu tvorili volebné zoznamy v bratislavskej mestskej časti Petržalka, na ktorých sa ocitli zosnulí ľudia. "Dôvody mám stále problém pochopiť," podotkol Bárány.

Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Voľby pokračujú v piatich volebných miestnostiach. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky budú známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 1. marca.