Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Po voľbách sa nanovo kreuje aj štátna volebná komisia

Na snímke zľava člen štátnej komisie delegovaný predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Juraj Vačok, člen štátnej komisie delegovaný generálnym prokurátorom SR Jozef Szabó, zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány, predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek, viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka počas tlačovej konferencie k vyhláseniu oficiálnych výsledkov volieb do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave 1. marca 2020. Foto: TASR - Pavol Zachar

Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb.

Bratislava 1. marca (TASR) - Po parlamentných voľbách sa bude nanovo kreovať aj zloženie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Jej členovia sú delegovaní aj parlamentnými stranami. Funkčné obdobie štátnej komisie sa končí dňom zloženia sľubu členmi novej komisie. TASR to potvrdila vedúca Úradu štátnej komisie Michaela Ružičková.

Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Kontroluje tiež financovanie a vedenie volebnej kampane.

Najneskôr 60 dní po vyhlásení výsledkov parlamentných volieb musia predsedovi Národnej rady (NR) SR oznámiť údaje o členovi štátnej komisie predsedovia príslušných politických strán, predseda Ústavného súdu (ÚS) SR, predseda Najvyššieho súdu (NS) SR, generálny prokurátor a predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

Komisia má 14 členov. Desiatich delegujú do štátnej komisie politické strany, ktoré sa po voľbách dostanú do parlamentu, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Táto rovnosť musí byť zachovaná počas celého funkčného obdobia štátnej komisie.

Po jednom členovi štátnej komisie deleguje predseda ÚS SR a NS SR, generálny prokurátor a predseda NKÚ.