Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. Sulíka predbežné neoficiálne volebné výsledky prekvapili

Líder strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík reaguje na prvý volebný odhad počas volebnej noci po parlamentných voľbách vo volebnej centrále strany v Bratislave 29. februára 2020. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Do Liberálneho domu v Bratislave prišli stranu podporiť napríklad režisér Nikita Slovák, šéfkuchár Marcel Ihnačák či europoslanec Eugen Jurzyca.

Bratislava 29. februára (TASR) – Predsedu strany SaS Richarda Sulíka prekvapili aktuálne neoficiálne volebné výsledky. "Jediné, čo sa potvrdzuje, je veľké víťazstvo Igora Matoviča," uviedol pre médiá v Liberálnom dome v nedeľu nadránom. Pripustil, že vo vláde SaS nemusí byť.



"Som veľmi prekvapený, že z exit pollov nesedelo prakticky nič," komentoval s dôvetkom, že sa začal tešiť na predbežných osem percent. Zdôraznil však, že volič rozhodol, preto sa musia jeho vôli prispôsobiť. Uviedol tiež, že s lídrom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom zatiaľ nehovoril, lebo má pokazený mobil. Rokovania zatiaľ podľa jeho slov "netreba siliť". Neobáva sa toho, že Matovič bude mať silný mandát. Prízvukoval, že SaS mu bude silnou oporou.

Sulík tiež povedal, že strane pomohol odchod niektorých členov strany. "Konečne sú preč. My sme sa prakticky trištvrte roka nevedeli venovať našej robote," doplnil. Za úspech považuje to, že sa SaS štvrtýkrát podarilo vo voľbách uspieť, čo podľa jej šéfa "nie je maličkosť". "Nájdete málo úspešnejších strán," mieni. Chce však počkať na definitívne výsledky parlamentných volieb. "V tomto momente vôbec nevieme, aká vláda bude," dodal.

Kandidát do Národnej rady (NR) SR za SaS Juraj Droba uviedol, že si myslí, že SaS ešte porastie. "Myslím, že výsledok bude výrazne nad šesť percent," povedal pre TASR. Ďalší kandidát Alojz Baránik si podľa vlastného vyjadrenia zatiaľ netrúfa posudzovať, ako môžu výsledky dopadnúť. "Myslíme si, že práve v tých väčších mestách, ako sú Košice či Bratislava, kde je sčítavanie najdlhšie, tam si myslím, že ešte významne zabodujeme," uzavrel.

Sulík by si želal, aby SaS získala viac ako osem percent



Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík by si želal, aby v tohtoročných voľbách do Národnej rady (NR) SR získali viac ako osem percent. Uviedol to v sobotu večer vo volebnej centrále. Priznal, že pred dvoma mesiacmi by ako úspech hodnotili to, keby sa strana ocitla opäť v parlamente.



"Teraz to vyzerá, myslím, že ten parlament už bude. Bude to teda štvrtýkrát, čo sa dostaneme do Národnej rady SR, tým sa radíme k tým úspešným stranám. Moje osobné želanie je, aby to bolo osem plus. Moji kolegovia to vedia, inak verejne som nikdy takéto nič nehovoril," komentoval šéf liberálov.

Päťka kandidátky Jana Cigániková komentovala, že po zverejnení prvých neoficiálnych výsledkov cíti "obrovské vzrušenie a rešpekt". "Myslím si, že po týchto voľbách sa Slovensko naozaj pohne. Myslím, že nás čakajú veľké zmeny. Stanú sa zrejme aj veci, ktoré nebudú zvládnuté dokonale, no stane sa strašne veľa zmien," komentovala s tým, že budú pozitívne. Očakáva, že SaS získa viac ako osem percent. Rovnako uviedla, že sa teší na spoluprácu s Igorom Matovičom a hnutím OĽaNO. Podľa jej vyjadrenia sú si najbližší. Matoviča si ako premiéra vie predstaviť, keď po jeho boku bude Richard Sulík.

Do Liberálneho domu v Bratislave prišli stranu podporiť napríklad režisér Nikita Slovák, šéfkuchár Marcel Ihnačák či europoslanec Eugen Jurzyca. Atmosféra v centrále je podľa Jurzycu optimistická. Ako uviedol, viacerí vnímajú rozdiel spred štyroch rokov, keď sa tešili z volebných výsledkov. Tentoraz to podľa jeho slov vyzerá tak, že strana nedosiahne taký výsledok, no celkové výsledky ukazujú na zmenu. "Strana pred pol rokom prechádzala veľmi ťažkým procesom a napriek tomu vyprodukovala program, ktorý bol hodnotený mnohými odborníkmi ako najlepší. To hovorí o tom, že strana je pripravená do ťažkých bojov tak, že neuhne zo svojich hlavných princípov," povedal pre TASR.