Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Voľby2022: Aj roztrhnutý či počmáraný hlasovací lístok môže byť platný

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ak volič vloží hlasovací lístok do nesprávnej obálky, lístok je neplatný.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Hlas voliča v jesenných spojených voľbách bude platný aj v prípade, že jeho hlasovací lístok bude zašpinený, natrhnutý, pokreslený, alebo na ňom budú dopísané či prečiarknuté mená. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval.

"Hlas je neplatný, ak nie je zakrúžkované žiadne meno kandidáta, alebo ak je pre voľby do zastupiteľstva zakrúžkovaných viac mien, ako je počet poslancov, ktorý sa má zvoliť do zastupiteľstva. Takisto je neplatný napríklad pri voľbe starostu, ak je zakrúžkovaných viac mien ako jedno. Na ostatné úpravy hlasovacieho lístka sa neprihliada," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Kandidátom volič odovzdá hlas tým, že na hlasovacom lístku zakrúžkuje ich poradové číslo. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených.

Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu. Ak volič vloží hlasovací lístok do nesprávnej obálky, lístok je neplatný. Hlas je neplatný aj vtedy, ak volič vloží obálku do nesprávnej schránky.

Spojené voľby sa uskutočnia 29. októbra.