Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Televízie zmapujú volebné dianie v spravodajstve i diskusiách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V deň volieb bude RTVS mapovať priebeh v televíznom spravodajstve na Jednotke a na :24 aj v prúdovom vysielaní.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Rozšírené spravodajstvo počas celého októbra, predvolebné diskusie zamerané predovšetkým na samosprávne kraje a krajské mestá, ale i priebeh hlasovania a analýzy výsledkov prinesú vo svojom vysielaní k samosprávnym voľbám najväčšie slovenské televízie.

RTVS pripravuje do vysielania od utorka 11. októbra celkovo 16 predvolebných diskusných relácií s kandidátmi na post predsedov samosprávnych krajov i primátorov krajských miest. "Na spravodajskom okruhu :24 sa budú vysielať každý deň od 19.50 h," uviedol Stanislav Čačko zo sekcie komunikácie RTVS. V deň volieb bude RTVS mapovať priebeh v televíznom spravodajstve na Jednotke a na :24 aj v prúdovom vysielaní, počas volebnej noci sa v televíznom i rozhlasovom vysielaní budú venovať zverejňovaniu priebežných výsledkov, spolu s ich analýzou i rozhovormi s úspešnými kandidátmi.

Televízia Joj začala s predvolebnými diskusiami prvý októbrový týždeň na novej spravodajskej televízii Joj 24. "Spolu prinesieme na Joj 24 osem diskusií, jednu z každého kraja. Zároveň prinesieme predvolebnú diskusiu s kandidátmi na primátora Košíc (23.10.) a Bratislavy (25.10.)," uviedla pre TASR PR manažérka TV Joj Lucia Tuhelová. Pripomenula tiež vysielanie tzv. Župného dňa, počas ktorého od 10. októbra bude televízia mapovať v každom krajskom meste predvolebnú situáciu a vnímanie verejnosti. O programe počas volebného a povolebného dňa bude TV Joj ešte informovať.

TV Markíza sa samosprávnym voľbám venuje počas celého októbra v spravodajských reláciách, každý piatok v poludňajších správach tiež zverejňuje výsledky prieskumu, ktoré hodnotia preferencie kandidátov na primátorov v dvoch krajských mestách. "Na portáli tvnoviny.sk budeme v spolupráci s nadáciou Zastavme korupciu naživo vysielať diskusie s kandidátmi na primátorov postupne vo všetkých krajských mestách," priblížil TASR šéfredaktor spravodajstva TV Markíza Tibor Mattyašovský.

Samotný priebeh volieb budú v poslednú októbrovú sobotu mapovať všetky regionálne štáby, všetko podstatné zhrnie hlavné spravodajstvo o 19.00 h. "Výsledky volieb budeme mať počas volebnej noci naživo, teda tak, ako budú priebežne okrsky spočítavané, na stránke tvnoviny.sk," uviedol. V nedeľu 30. októbra odvysiela Markíza aj rozšírené vydanie diskusnej relácie Na telo, ktoré sa bude venovať výsledkom volieb, ich analýze i víťazným kandidátom.

Televízia TA3 pripravila pre divákov projekt volebných diskusií TA3 v regiónoch. "Spolu odvysielame 32 exkluzívnych volebných diskusií z unikátnych priestorov priamo v jednotlivých krajských mestách. Okrem diskusií s kandidátmi na predsedov samosprávnych krajov a s kandidátmi na primátorov krajských miest vysielame aj diskusie s kandidátmi niektorých menších okresných miest, prípadne obcí v jednotlivých krajoch," upozornila na sériu debát, ktorá sa začala na konci septembra a potrvá do 20. októbra, riaditeľka komunikácie TA3 Oľga Dúbravská.

Počas volebného dňa bude televízia monitorovať situáciu v regiónoch, od 20.00 h sa začne špeciálne volebné štúdio, hodnotiace priebežné výsledky. V nedeľu (30.10.) od 07.00 h štartuje volebné štúdio, prinášajúce analýzy výsledkov i reakcie na ne. Od 11.00 h sa začne špeciálne vydanie relácie V politike.