Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

VIDEO: ZVEREJNILI VÝSLEDKY EUROVOLIEB, VÍŤAZOM NA SLOVENSKU JE PS

Na snímke zľava prezident Policajného zboru Ľubomír Solák, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda, predseda Štatistického úradu SR Martin Nemky a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy MV SR Eva Chmelová počas tlačovej konferencie k vyhláseniu oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu 2024. V Bratislave 9. júna 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Volebná účasť v sobotňajších (8. 6.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) dosiahla 34,38 percenta. Stala sa historicky najvyššou z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR.

Bratislava 9. júna (TASR) - Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (PS) (27,81 percenta), nasleduje strana Smer-SD (24,76 percenta), tretie je hnutie Republika (12,53 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za Hlas-SD (7,18 percenta) a KDH (7,14 percenta). Účasť v eurovoľbách dosiahla 34,38 percenta. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Poslancami v Európskom parlamente (EP) za Slovensko sa stali:
za Progresívne Slovensko
Ľudovít Ódor,
Ľubica Karvašová,
Martin Hojsík,
Veronika Cifrová Ostrihoňová,
Michal Wiezik,
Lucia Yar,

za Smer-SD
Monika Beňová,
Katarína Roth Neveďalová,
Judita Laššáková,
Erik Kaliňák,
Ľuboš Blaha

za Republiku
Milan Uhrík,
Milan Mazurek

za KDH
Miriam Lexmann,

za Hlas-SD
Branislav Ondruš.


Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré v nedeľu zverejnila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Do EP sa nedostali SaS (4,92 percenta), Demokrati (4,68 percenta) ani Maďarská aliancia (3,88 percenta). Na mandát v europarlamente nedosiahli ani koalícia Slovensko, Za ľudí (1,98 percenta) a SNS (1,90 percenta). Voliči si mohli vyberať z 23 politických subjektov, zvyšné strany získali pod jedno percento hlasov. Účasť v eurovoľbách dosiahla 34,38 percenta (1.505.176 voličov, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní).

Volebná účasť bola najlepšou v histórii eurovolieb na Slovensku



Volebná účasť v sobotňajších (8. 6.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) dosiahla 34,38 percenta. Stala sa historicky najvyššou z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR. Na nedeľnej tlačovej konferencii, na ktorej potvrdili oficiálne výsledky volieb, to skonštatovali členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Pod celkový výsledok sa najviac podpísali voliči v Bratislavskom kraji, kde zaznamenali najvyššiu volebnú účasť - 44,53 percenta. Naopak, najnižšiu účasť zaznamenali v Košickom kraji, dosiahla tam 28,33 percenta. "Z okresov bola najvyššia účasť v okrese Bratislave I, teda v bratislavskom Starom Meste (52,03 percenta), najnižšia v okrese Revúca (22,50 percenta)," informoval na tlačovej konferencii predseda ŠÚ SR Martin Nemky.





V rámci obcí zaznamenali najvyššiu volebnú účasť v obci Potok v okrese Ružomberok, kde dosiahla 90 percent. Najmenší podiel voličov prišiel hlasovať v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde účasť dosiahla len 1,03 percenta.

V Trenčianskej Turnej v okrese Trenčín sa výsledky volieb najviac priblížili celoslovenským výsledkom. Viac prichádzali hlasovať voliči v mestách. "V mestách volilo 36,55 percenta voličov, v obciach 31,95 percenta," doplnil šéf ŠÚ SR.

Nemky tiež oznámil, že celkový čas sumarizácie trval šesť hodín a 40 minút. "Bol o vyše troch hodín kratší ako pred piatimi rokmi," upozornil. Prvá zápisnica bola spracovaná v sobotu 17 minút po 22.00 h, posledná v nedeľu o 4.25 h, bolo to v okrsku v Palárikove, kde bolo predĺžené hlasovanie v dôsledku incidentu - nálezu s bielym práškom v prvých hodinách volieb.

Všetky definitívne výsledky sú zverejnené na webe volbysr.sk.