Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Volebná účasť dosiahla 51,91 percenta

Na snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda počas tlačovej konferencie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán k vyhláseniu oficiálnych výsledkov 1.kola prezidentských volieb 24. marca 2024 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubaeur

V 45 okresoch bola volebná účasť vyššia ako celoslovenský priemer.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. marca (TASR) - Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 51,91 percenta (2.265.656 voličov). Platný hlas odovzdalo 2.254.206 voličov. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

"V mestách volilo 53,19 percenta voličov, v obciach 50,47 percenta," spresnil predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martin Nemky.

V 45 okresoch bola volebná účasť vyššia ako celoslovenský priemer. Výsledky, ktoré sa najviac priblížili celoslovenskému priemeru, zaznamenali v obci Dolná Seč v okrese Levice.



"Prvou potvrdenou zápisnicou okrskovej volebnej komisie v systéme IVIS bola v sobotu o 22.13 h zápisnica okrsku č. 27 v Rimavskej Sobote, tou poslednou v nedeľu o 1.47 h bola zápisnica z okrsku č. 9 v Pezinku," dodal predseda ŠÚ.

Spresnil tiež, že celý proces sumarizácie výsledkov trval necelé štyri hodiny (3.59 h), čo bolo o takmer hodinu kratšie ako trvala sumarizácia prvého kola predchádzajúcich prezidentských volieb.

"Najviac zaťažené, a teda najviac zápisníc spracovali odborné sumarizačné útvary v Bratislave (345), viac ako 200 zápisníc zosumarizovali štatistici v Prešove, Žiline, Rimavskej Sobote a v Nitre," dodal.

Oficiálne výsledky volieb sú zverejnené na volebnom portáli ŠÚ volbysr.sk.