Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Voličský preukaz sa dá vybaviť aj elektronicky

Voliči stoja za plentou vo volebnej miestnosti v 1. kole volieb do orgánov samosprávnych krajov na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach , 9. novembra 2013. Foto: TASR/František Iván

Prezidenta SR môžeme voliť v ktorejkoľvek časti krajiny. Umožňuje to voličský preukaz.

Bratislava 3. marca (TASR) - Prezidenta SR môžeme voliť v ktorejkoľvek časti krajiny. Umožňuje to voličský preukaz. Ak teda nebudete v deň volieb v mieste svojho trvalého bydliska a voliť chcete, mali by ste požiadať svoju obec o vydanie voličského preukazu. Dá sa vybaviť pre obe kolá naraz. Voliť možno len na území SR.

O voličský preukaz môže volič požiadať obec osobne, cez splnomocnenú osobu, písomne alebo aj elektronicky. Musí uviesť svoje meno a priezvisko, rodné číslo a adresu trvalého pobytu. V písomnej alebo elektronickej žiadosti volič uvedie korešpondenčnú adresu, na ktorú mu má obec voličský preukaz zaslať. Ten si v takomto prípade musí volič prevziať do vlastných rúk.

"Oprávnený volič môže požiadať o vydanie voličského preukazu súčasne na obe kolá voľby prezidenta Slovenskej republiky," dopĺňa ministerstvo vnútra. Po vydaní voličského preukazu obec vyškrtne daného voliča zo zoznamu oprávnených voličov. Na základe voličského preukazu ho zapíšu vo volebnej miestnosti, kam príde voliť.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.