Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Voliť prišli aj mladí Slováci žijúci v zahraničí

Na snímke zľava volička Júlia Čahojová a Filip Čahoj, ktorí prišli na Slovensko zo zahraničia, vhadzujú hlasovací lístok do volebnej schránky vo volebnej miestnosti na ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici v Bratislave počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 16. marca 2019. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Cestu zo zahraničia absolvovali aj súrodenci Júlia a Filip Čahojovci. Júlia prišla do Bratislavy z Brna, Filip z nemeckého Mníchova.

Bratislava 16. marca (TASR) – Záujem o účasť v prvom kole prezidentských volieb prejavili aj Slováci, ktorí v súčasnosti pôsobia v zahraničí, respektíve tam dlhodobo žijú. Vzhľadom na nemožnosť voliť poštou alebo na zastupiteľskom úrade musia prísť na Slovensko.

Cestu zo zahraničia absolvovali aj súrodenci Júlia a Filip Čahojovci. Júlia prišla do Bratislavy z Brna, Filip z nemeckého Mníchova. "Je to právo a zároveň si myslím, že aj povinnosť každého občana, ktorý sa zaujíma o svoju krajinu,“ ozrejmil pre TASR motív svojej účasti Filip. "Považujem to za dôležité, lebo aj tieto voľby ovplyvnia našu budúcnosť i budúcnosť našich detí," doplnila ho sestra.

Júlia zároveň priznala, že volila podľa toho, či kandidát vyznáva rovnaké hodnoty ako ona a jej rodina. "Od novej hlavy štátu očakávam, že bude obhajovať záujmy Slovákov," dodala. Filip chce na poste prezidenta vidieť človeka, ktorý bude Slovensko slušne reprezentovať. "A zároveň nebude brať svoj úrad na ľahkú váhu, ale patrične bude využívať prezidentské kompetencie,“ dodal.

Slováci žijúci v zahraničí môžu voliť v mieste trvalého pobytu, prípadne inde prostredníctvom hlasovacieho preukazu alebo aj na pas, ak už trvalý pobyt v SR nemajú, no stále majú slovenské občianstvo.

Slováci si v sobotu volia prezidenta SR. Volebné miestnosti sa otvorili od 7.00 h, možnosť voliť je až do 22.00 h, v prípade mimoriadnych okolností aj neskôr. Príkladom sú Malacky, kde v tamojšom okrsku č. 4 z dôvodu absencie jedného z členov okrskovej volebnej komisie museli začať až s 35-minútovým zdržaním, volebná miestnosť sa tam preto zatvorí až o 22.35 h. Hlasovať sa dá v 5940 okrskoch, ktoré vytvorilo 2926 obcí. Voľba je dvojkolová, ak nebude prezident zvolený v prvom kole, bude druhé. Naplánované je na 30. marca.