Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PLNÉ ZNENIE: Von der Leyenová v liste Figeľovi píše o smrti J.Chovanca

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) prisľúbila, že bude prípadu smrti Jozefa Chovanca venovať pozornosť.

Bratislava 19. októbra (Teraz.sk/TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v liste bývalému eurokomisárovi Jánovi Figeľovi prisľúbila, že bude venovať pozornosť tragickej smrti slovenského občana Jozefa chovanca v Belgicku. "Chceli by sme Vás uistiť, že ja a útvary Európskej komisie budú venovať veľkú pozornosť ďalšiemu vývoju v predmetnom prípade," konštatuje von der Leyenová.

V liste uvádza, že ochrana bezpečnosti a základných práv občanov Európskej únie, ktorí si uplatňujú svoje práva na voľný pohyb, má pre EK veľký význam. Rovnako, ako ochrana zásad právneho štátu. "V mene Európskej komisie by som chcela vyjadriť svoj veľký zármutok a hlboký súcit s rodinou pána Chovanca," uvádza predsedníčka EK v liste.

Vítam jasný záväzok Európskej komisie a jej predsednícky Ursuly von der Leyen sledovať vyšetrovanie tragickej a zbytočnej smrti Jozefa Chovanca v Belgicku. Férová obhajoba a dodržiavanie princípov právneho štátu, ktoré ohlásila Komisia, musí byť viditeľné nielen voči Poľsku či Maďarsku, ale aj voči starším demokraciám na Západe,” reaguje Ján Figeľ.

Plné znenie listu Ursuly von der Leyenovej v slovenčine si môžete stiahnuť TU


Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018.
Foto: TASR/AP


Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.