Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VOP a komisári by mohli chodiť na miesta s obmedzenou osobnou slobodou

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Osoby obmedzené na osobnej slobode sú podľa ministerstva vystavené zvýšenému riziku zlého zaobchádzania.

Bratislava 2. februára (TASR) - Verejný ochranca práv (VOP), komisár pre deti a komisár pre osoby so zdravotným postihnutím by mohli po novom vykonávať systematické návštevy miest, kde sa nachádzajú osoby obmedzené na osobnej slobode, a zisťovať, ako sa s nimi na týchto miestach zaobchádza. Vyplýva to z novely zákona o verejnom ochrancovi práv, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Má ísť o miesta, kde sú osoby obmedzené na osobnej slobode na základe rozhodnutia verejnej moci, ale napríklad aj o psychiatrické zariadenia, kde môžu byť osoby umiestnené dobrovoľne, ale ich sloboda je z terapeutických dôvodov obmedzená. Tiež má ísť o domovy sociálnych služieb alebo liečebne pre dlhodobo chorých. VOP a komisári nebudú mať rozhodovacie alebo sankčné právomoci. "Svoju činnosť budú vykonávať len prostredníctvom svojich už existujúcich oprávnení," podotklo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v predkladacej správe.

Návrh sleduje vytvorenie národného preventívneho mechanizmu v zmysle ustanovení opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu. Cieľom opčného protokolu je "zaviesť systém pravidelných návštev vykonávaných nezávislými medzinárodnými a národnými orgánmi na miestach, kde sú ľudia pozbavení ich slobody, v záujme predchádzania mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu".

Osoby obmedzené na osobnej slobode sú podľa ministerstva vystavené zvýšenému riziku zlého zaobchádzania. "Zlému zaobchádzaniu sa nedá úplne zabrániť, avšak zavedením účinných kontrolných mechanizmov je možné mu predchádzať alebo aspoň znižovať pravdepodobnosť jeho výskytu," podotkol predkladateľ s tým, že orgány vybavené navrhovanou pôsobnosťou budú spĺňať všetky kritériá kladené opčným protokolom na vnútroštátne preventívne mechanizmy. Tieto mechanizmy nemajú nahrádzať existujúce štátne orgány vykonávajúce kontrolu alebo dohľad, ale ich dopĺňať.