Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vplyv rozhodnutia AS STU sa podľa Šajgalíka nedá zanedbať

Na archívnej snímke predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Predseda SAV vyjadril Fikarovi vďaku za doterajšiu spoluprácu.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík plne rešpektuje odvolanie rektora Miroslava Fikara ako vnútornú záležitosť Slovenskej technickej univerzity (STU). Na druhej strane, vplyv rozhodnutia Akademického senátu (AS) STU na vonkajšie prostredie sa však nedá zanedbať. Uviedol to v reakcii pre TASR po pondelkovom (26. 10.) zasadnutí AS STU, ktorý odsúhlasil návrh na odvolanie rektora.

"Aj preto by som chcel reagovať na argumenty, ktoré boli dôvodom na odvolanie rektora Miroslava Fikara. Poznám profesora Fikara ako vynikajúceho vedeckého pracovníka s manažérskymi schopnosťami," povedal Šajgalík. Vždy podľa neho zastával záujmy STU a ako človek s víziou rozmýšľal nad zlepšením postavenia STU nielen doma, ale aj vo svete. "Ak je takto postavená vízia hlavným argumentom odvolania, tak ja mu nerozumiem. Argumenty rektora v jeho príhovore boli dosť vážne na vyvolanie serióznej diskusie a do istej miery aj vznik pochybností o správnosti následného kroku AS STU," povedal Šajgalík.

Predseda SAV vyjadril Fikarovi vďaku za doterajšiu spoluprácu. Poukázal, že bola vždy založená na vzájomnej a úprimnej snahe hľadania ciest na zvyšovanie úrovne vysokoškolského vzdelávania a vedy v Slovenskej republike.

AS STU odsúhlasil návrh na odvolanie rektora Fikara. Za jeho odvolanie hlasovalo v pondelok počas zasadnutia AS STU 25 senátorov, proti bolo 14, zdržali sa traja.

Združenie V7 a SAV: Rozhodnutie AS STU považujú za vnútornú záležitosť STU


Šiesti rektori Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít SR (V7) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík, rešpektujúc autonómnosť a samosprávnosť vysokých škôl, považujú rozhodnutie Akademického senátu Slovenskej technickej univerzity (AS STU) o návrhu na odvolanie rektora Miroslava Fikara za vnútornú záležitosť STU. Vo svojom stanovisku dodali, že s veľkým znepokojením sledovali eskaláciu napätia medzi AS STU a rektorom STU v posledných mesiacoch.

"Verili sme, že obe strany napokon k sebe nájdu cestu v záujme rozvoja STU. Združenie V7 berie na vedomie rozhodnutie AS STU navrhnúť odvolanie rektora STU," uviedli. Dodali však, že autonómia vysokých škôl je nedotknuteľná a má byť naďalej zákonom garantovaná kompetenciami samosprávnych orgánov vysokej školy tak, aby sa rektor vo svojich rozhodnutiach mohol opierať o akademické senáty, ktorých kompetencie je potrebné modernizovať a zosúladiť s požiadavkami na zabezpečenie efektívneho riadenia univerzít.

"Rektor Fikar bol počas svojho pôsobenia v našom združení významnou osobnosťou s veľkým prínosom, okamžite si získal náš rešpekt a obdiv za schopnosť hľadať riešenia na rozvoj slovenského vysokého školstva," vyplýva z vyhlásenia V7 a predsedu SAV. Ako dodali, obdivovali jeho nekonfliktný spôsob pri riešení náročných tém.

Zároveň tvrdia, že Fikar nepoškodzoval dobré meno STU. "Naopak, bol aktívnym propagátorom našich vyhlásení. Osobne zorganizoval viacero diskusných fór k osudu vysokého školstva a vždy hájil dobré meno svojej alma mater," uviedli. Okrem toho ho považujú za schopného manažéra s konkrétnou zmysluplnou víziou reformy slovenského vysokoškolského a výskumného prostredia.