Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Alergici, zbystrite: Peľová sezóna paliny vrcholí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najvyššie denné koncentrácie peľu paliny zachytili v Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a v Nitre, ambrózie takisto v Nitre a Bratislave.

Banská Bystrica 23. augusta (TASR) - Na území Slovenska v uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ silných alergénov paliny a ambrózie spolu so slabšie alergizujúcou pŕhľavou. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval len veľmi nízke denné koncentrácie. TASR o tom v stredu informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu paliny zachytili v Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a v Nitre, ambrózie takisto v Nitre a Bratislave. Peľ pŕhľavy dosiahol najvyššie denné hladiny v Bratislave, Žiline a Košiciach.

"Vrcholí peľová sezóna paliny a súbežne pokračujúca sezóna inváznej ambrózie sa blíži k svojmu prvému vrcholu. Peľ paliny dosiahne vysoké denné koncentrácie na väčšine územia. Denné hladiny peľu ambrózie majú stúpajúcu tendenciu a vo vyšších koncentráciách ich očakávame na celom území krajiny," uvádza Lafférsová v prognóze na najbližšie dni.

Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší v nízkych denných koncentráciách až do jesene, naopak, vysoké dosiahne pŕhľava, najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku.