Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Na vrcholoch Vysokých Tatier hrozí lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR /HZS

Ohrozené sú horolezecké výstupové cesty a lokality bezprostredne pod skalnými stenami.

Liptovský Hrádok 21. novembra (TASR) – Na vrcholoch Vysokých Tatier sa po snežení vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

„Vo veľmi strmom exponovanom vysokohorskom teréne v polohách nad 2000 m n. m. je riziko uvoľňovania spontánnych úplazov a malých lavín z nového snehu zo skalných platní. Ohrozené sú horolezecké výstupové cesty a lokality bezprostredne pod skalnými stenami,“ spresnil Richanvský.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené a hmlisto, na vrcholoch Vysokých a Západných Tatier prechodne zmenšená oblačnosť až jasno. Pri trvajúcom ochladení sa teplota vzduchu pohybovala od -9 stupňov Celzia na Lomnickom štíte do 2 stupňov Celzia v podhorí.

Vo vyšších nadmorských výškach fúkal čerstvý až silný severný vietor rýchlosťou do 40 km/h, na hrebeňoch v nárazoch až do 75 km/h. V teréne nad 1400 m n. m. sa sformovala súvislejšia snehová pokrývka, vo Vysokých Tatrách do 23 cm, v Západných Tatrách do 15 cm a v Nízkych Tatrách do 10 cm. „Lokálne môže byť podstatne väčšia,“ dodal Richanvský.