Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Remišová: Granty EHP a Nórska poskytli SR podporu v miliónoch eur

Na snímke sprava generálny riaditeľ Štátneho komorného orchestra Žilina Karel Hampl, podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová (Za ľudí) a veľvyslanec Nórskeho kráľovstva na Slovensku Terje Theodor Nervik počas prehliadky Domu umenia Fatra v Žiline 17. júna 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Z grantov EHP sa rekonštruuje aj secesná storočná budova Domu umenia Fatra, v ktorej sídli Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina.

Žilina 17. júna (TASR) – Granty Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórskeho finančného mechanizmu poskytli Slovensku od roku 2004 podporu viac ako 250 miliónov eur. Na tlačovej konferencii v Dome umenia Fatra Žiline o tom v piatok informovala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Doplnila, že z grantov EHP sa rozbehla obnova a záchrana 20 pamiatok vo výške takmer 17 miliónov eur. "Cieľom nie je len pamiatky rekonštruovať, ale im aj vdýchnuť nový život. Preto podporujeme projekty, ktoré prispejú k miestnemu turizmu, podporia vznik nových pracovných miest a celkovo prispejú k rozvoju regiónov. Obnovené pamiatky sa tiež viac otvoria verejnosti, napríklad formou kultúrnych či vzdelávacích aktivít," povedala Remišová.



"Granty EHP a Nórska sú najvyššou prioritou Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva v Bratislave. Keďže tieto granty sú tu už 18 rokov, zanechali stopu po celom Slovensku. Nórsku vládu teší dobrá povesť, ktorú majú granty na Slovensku. Veľmi nám záleží na transparentnosti, rovnakých príležitostiach a spravodlivom výberovom konaní. Naším prianím je, aby sa granty priblížili ľuďom na Slovensku, pomohli im zmeniť prostredie k lepšiemu, priniesli nové podnety a ekonomickú prosperitu," uviedol veľvyslanec Nórskeho kráľovstva v SR Terje Theodor Nervik.

Na snímke podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová (Za ľudí) počas tlačovej konferencie na tému pomoc Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska pri záchrane slovenských pamiatok a pri podpore ďalších užitočných projektov v Dome umenia Fatra v Žiline 17. júna 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Z grantov EHP sa rekonštruuje aj secesná storočná budova Domu umenia Fatra, v ktorej sídli Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina. Na riešenie havarijného stavu budovy a jej modernizáciu získal ŠKO Žilina 997.177 eur z grantového programu Kultúra. V rámci projektu "Prelaďme na novú vlnu – Dom umenia Fatra Žilina" sa obnoví fasáda, okná a koncertná sála. Vymení a doplní sa osvetlenie, rozšíri sa pódium, zrekonštruuje sa podlaha, obnovia a doplnia sa sedadlá. Súčasťou je aj podpora koncertov s nórskymi a rómskymi umelcami a koncertov, ktoré prezentujú rozmanité kultúry.
Na snímke sprava podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová (Za ľudí) a veľvyslanec Nórskeho kráľovstva na Slovensku Terje Theodor Nervik počas tlačovej konferencii na tému pomoc Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska pri záchrane slovenských pamiatok a pri podpore ďalších užitočných projektov v Dome umenia Fatra v Žiline 17. júna 2022.
Foto: TASR

Dom umenia Fatra postavili v rokoch 1919 - 1921 ako budovu kina a divadla Grand Bio Universum. "V januári 1922 tu bola premiéra prvého hraného slovenského filmu Jánošík. V rokoch 1983 - 1988 kino Fatra zrekonštruovali pre potreby ŠKO Žilina. Ku kinu pristavili budovu pre potreby orchestra," uviedol riaditeľ ŠKO Žilina Karel Hampl.

Podpredsedníčka vlády SR a nórsky veľvyslanec vyžrebovali aj výhercov edukačnej súťaže "Spoznaj Granty EHP a Nórska - #SPOZNAJgranty", do ktorej sa zapojilo viac ako 300 účastníkov.
Na snímke sprava podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová (Za ľudí), generálny riaditeľ Štátneho komorného orchestra Žilina Karel Hampl a veľvyslanec Nórskeho kráľovstva na Slovensku Terje Theodor Nervik počas tlačovej konferencii na tému pomoc Grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska pri záchrane slovenských pamiatok a pri podpore ďalších užitočných projektov v Dome umenia Fatra v Žiline 17. júna 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová