Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Remišová žiada koalíciu o podporu zákona o majetku

Na archívnej snímke opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). Foto: TASR Jaroslav Novák

O právnej norme by mal parlament rokovať na júnovej schôdzi.

Bratislava 29. mája (TASR) - Predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová žiada koaličné kluby o podporu nového zákona o preukazovaní pôvodu príjmov a majetku. O právnej norme by mal parlament rokovať na júnovej schôdzi. Koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd ešte jasne nepovedali, či návrh z dielne OĽaNO podporia, budú o nich hovoriť kluby.

"Pri hlasovaní o tomto zákone sa ukáže, či to koalícia s bojom proti korupcii myslí vážne," uviedla Remišová s tým, že preukazovanie pôvodu majetku je pilierom boja proti korupcii. O podpore zákona je pripravená rokovať. Pripomína, že vládna koalícia má túto tému vo svojom programovom vyhlásení.

"Vždy pred začatím schôdze NR SR máme zasadnutie klubu, na ktorom rokujeme o jednotlivých návrhoch zákonov. Takže aj tento návrh bude predmetom rokovania nášho poslaneckého klubu," uviedol pre TASR predseda klubu SNS Tibor Bernaťák. Podobnú odpoveď dal TASR aj šéf klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. "Budeme o tom rokovať na poslaneckom klube," poznamenal.

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý súčasný zákon v minulosti presadil, hovoril k téme začiatkom mája. Nepovedal definitívne nie opozičnému návrhu, pokiaľ bude vylepšovať súčasný stav. "Ak sme videli, že opozícia bola ochotná sa pridať k niektorým vládnym návrhom, spomeňme si na dôchodkový strop, tak pokiaľ by to bol taký zákon, ktorý bude vylepšovať túto pozíciu, nemáme s tým žiadny problém, ale musíme sa na to pozrieť," povedal s tým, že čokoľvek pomôže v tejto oblasti, bude len rád.

Pripomína, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku presadil on, ale ústavný súd konštatoval protiústavnosť v súvislosti s retroaktivitou zákona a dôkazným bremenom. "Ústavný súd oba tieto prvky označil za protiústavné, čím zo zákona urobil bezzubý nástroj," poznamenal Fico. Nazdáva sa, že by bolo dobré zaoberať sa práve otázkou dôkazného bremena.

Nový návrh podľa Remišovej zavádza alternatívny mechanizmus preukazovania pôvodu príjmov a majetku, ktorého ťažisko má spočívať v dodatočnom zdanení nelegálnych príjmov. "Nakradnutý majetok sa môže až 100 % zdaniť. Proces bude prebiehať prostredníctvom správcu dane a nie orgánov činných v trestnom konaní a teda by mal byť rýchlejší, efektívnejší a hlavne účinný," priblížila Remišová.