Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VS: Pre odmietanie očkovania mali Ozbrojené sily obmedzené kapacity

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vojenské spravodajstvo získalo v hodnotenom období aj informácie o príslušníkoch OS SR, ktorí majú prepojenie na extrémistickú scénu a sú sympatizantmi antisystémových a antidemokratických ideí.

Bratislava 23. júna (TASR) - Pre odmietanie očkovania v súvislosti s ochorením COVID-19 mali minulý rok viaceré vojenské útvary Ozbrojených síl (OS) SR obmedzené personálne kapacity na plnenie svojich stanovených úloh. Vyplýva to zo Správy o činnosti Vojenského spravodajstva (VS) za rok 2021.

"Dôvodom bolo, že do zamestnaní, výcvikov a hotovostí boli zaraďovaní primárne iba zaočkovaní vojaci. Skupina nezaočkovaných vojakov bola od týchto povinností odbremenená," priblížilo VS v správe. Dodalo, že táto situácia mala za následok nespokojnosť a napätie medzi profesionálnymi vojakmi a veliacimi zložkami.

"Celkovo to pôsobilo na vytváranie deliacich línií a narúšanie organizačnej kohézie jednotlivých útvarov OS SR," podotklo vojenské spravodajstvo. V závere roka 2021 bolo v rezorte obrany monitorované podávanie sťažností jednotlivcov v súvislosti s očkovaním. Tieto sťažnosti boli podľa VS pravdepodobne vypracované právne fundovanými osobami z antisystémovej scény.

VS získalo v hodnotenom období aj informácie o príslušníkoch OS SR, ktorí majú prepojenie na extrémistickú scénu a sú sympatizantmi antisystémových a antidemokratických ideí. Velenie Ozbrojených síl SR v týchto prípadoch prijalo adekvátne represívno-preventívne personálne opatrenia.