Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Všeobecní lekári dospelých podporujú celoplošné testovanie populácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Združenie zároveň vyzvalo pacientov, aby využili možnosť rýchleho bezplatného antigénového testovania na ochorenie COVID-19.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Združenie všeobecných lekárov pre dospelých (ZVLD) SR podporuje realizáciu celoplošného testovania populácie s využitím antigénových testov. TASR o tom informovali zo ZVLD SR.

"Exponenciálne rastúci počet pozitívnych pacientov na ochorenie COVID-19 súčasne s nárastom ostatných respiračných infekcií v tomto jesennom období vyžadujú systémové riešenia, ktoré zabránia zavádzaniu ďalších reštrikčných opatrení s rizikom lockdownu," uvádza sa v stanovisku ZVLD SR. Predseda združenia Ján Hencel tvrdí, že ambulancie všeobecných lekárov pre dospelých sú v súčasnej dobe extrémne pracovne vyťažené, pričom evidujú rýchle šírenie pandémie v komunite bez možnosti dostatočne rýchleho trasovania a karantenizácie infikovaných tak, aby dokázali spomaliť ďalšie šírenie pandémie.

Zároveň vyzvali pacientov, aby využili možnosť rýchleho bezplatného antigénového testovania na ochorenie COVID-19.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v sobotu (17. 10.) oznámil, že na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov v súvislosti s ochorením COVID-19. Vláda sa na projekt pripravuje už tri týždne. Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné.