Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Všeobecní lekári vydajú odborné usmernenie k predpisovaniu liekov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Lekári tiež dodali, že prehľad všeobecného lekára o pacientovi zostáva nezmenený, lekár špecialista, ktorý indikoval liečbu, ju kontroluje, riadi a má za ňu zodpovednosť.

Bratislava 17. februára (TASR) - Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) v piatok (18. 2.) vydá odborné usmernenie, ktoré zhrnie práva a povinnosti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Zároveň v ňom pacienti nájdu všetky potrebné informácie o predpisovaní liekov. Pre TASR to uviedla prezidentka SVLS Monika Palušková.

SVLS si podľa jej slov preštudovalo rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR upravujúce predpisovanie liekov. "Treba pripomenúť, že uvedená úprava sa týka situácie počas mimoriadnej situácie," skonštatovala Palušková.



Považuje za správne, že všetci lekári, ktorí vyšetrili pacientov po 1. januári, majú povinnosť predpísať im lieky priamo po vyšetrení a pacient nemusí neraz v ten istý deň osobne navštíviť neraz aj dve ambulancie len preto, aby mu boli predpísané lieky. "Novela zákona 'o liekoch' konečne rieši stav, ktorý neexistoval nikde v civilizovanom svete, všade lekár, ktorý stavil pacientovi diagnózu a stará sa o neho, riadi a usmerňuje aj vlastnú liečbu," uviedli všeobecní lekári v stanovisku.

Dodali tiež, že prehľad všeobecného lekára o pacientovi zostáva nezmenený, lekár špecialista, ktorý indikoval liečbu, ju kontroluje, riadi a má za ňu zodpovednosť a pacient s chronickým ochorením môže pri stabilizovanom zdravotnom stave chodiť po lieky priamo do lekárne bez nevyhnutnosti sedieť v čakárni viacerých ambulancií. "Je to krok k modernému zdravotníctvu, ktoré chráni pacienta aj predpisujúceho lekára," skonštatovalo SVLS.

MZ SR vydalo rozhodnutie, ktoré reaguje na problémy v súvislosti so zmenou predpisovania liekov. Dočasne upravuje delegovanie predpisovania medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj preskripciu pri prepustení pacienta z nemocnice. Nové pravidlá priniesol poslanecký pozmeňujúci návrh k novele zákona o liekoch, účinnej od januára.