Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VŠMU víta návrh na prepracovanie novely vysokoškolského zákona

VŠMU, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

S terajším návrhom novely zákona o vysokých školách nesúhlasia.

Bratislava 4. marca (TASR) - Vysoká škola múzických umení (VŠMU) v Bratislave nesúhlasí s návrhom novely vysokoškolského zákona, ktorá vznikla bez transparentnej a otvorenej diskusie medzi predstaviteľmi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a akademickou obcou. Na druhej strane víta kroky vedenia rezortu školstva, ktoré na stretnutí 2. marca deklarovalo záujem viesť dialóg s predstaviteľmi orgánov reprezentácií vysokých škôl a návrh novely prepracovať. TASR o tom informoval prorektor pre zahraničie, styk s verejnosťou a projektovú činnosť VŠMU v Bratislave Matúš Benža.

"Uvedomujeme si, že nebezpečenstvo zneužívania politickej moci a politizácie akademickej pôdy, ktoré sa takým zásadným spôsobom vyjavilo v texte navrhovanej novely vysokoškolského zákona, je tou diagnózou, o ktorej nie je možné mlčať a voči ktorej sa treba jasne ohradiť aj na pôde akademickej," uviedli akademický senát a vedenie VŠMU vo svojom vyhlásení. S návrhom novely zákona o vysokých školách nesúhlasia. "Plne si uvedomujeme nebezpečenstvo zásadných zmien v organizácii a kompetenciách orgánov akademickej samosprávy, ktoré predkladaná novela naznačuje. Jej návrh tak pripravuje pôdu na ohrozenie akademických slobôd, neopodstatnený vstup štátnej moci na akademickú pôdu, jej následnú politizáciu a výrazným spôsobom devastuje výdobytky spoločenských zmien, ktoré priniesol november 1989," dodali.

Zároveň veria, že návrh novely sa prepracuje. "Budeme veriť, že tento krok je signálom k tomu, že ministerstvo je ochotné vstúpiť do skutočnej diskusie, v ktorej navrhované zmeny budú transparentne artikulované a prijateľne zdôvodnené," dodala VŠMU.