Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

V SR sa stretávajú šéfovia európskych agentúr životného prostredia

Na snímke vicepremiér a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) sa v piatok stretne s výkonnou riaditeľkou EEA Leenou Ylä-Mononenovou.

Bratislava 16. mája (TASR) - Na Slovensku sa po prvýkrát uskutočňuje zasadnutie vedúcich predstaviteľov Európskej siete agentúr životného prostredia (EPA Network). Organizuje ho Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s envirorezortom v Bratislave. Zasadnutie trvá od štvrtka do piatka (17. 5.). Informovala o tom SAŽP.

Na 41. zasadnutí je vyše 50 účastníkov zastupujúcich agentúry životného prostredia z 25 krajín Európy. "Som rád, že sa toto medzinárodné environmentálne podujatie uskutočnilo prvý raz na Slovensku. Zelená transformácia v kontexte zmeny klímy je dôležitá téma aj pre SAŽP z pohľadu podpory environmentálnych startitupov a rovnako aj z pohľadu inovácií v zelenom priemysle, ktoré má agentúra v najbližšom čase vo svojom rozvojom pláne," povedal šéf agentúry Juraj Moravčík.

Partneri diskutovali o vývoji environmentálnej politiky EÚ a o prebiehajúcej a plánovanej práci Európskej komisie a EEA. V diskusiách zdôraznili úlohu agentúr životného prostredia pri tvorbe a implementácii environmentálnych politík v nadchádzajúcom, novom politickom cykle EÚ.

Štátna tajomníčka Ministerstva životného prostredia Gabriela Matečná vyzdvihla dlhodobú spoluprácu Slovenska s Európskou environmentálnou agentúrou (EEA). "SR je členskou krajinou EEA od roku 2001, má zastúpenie v Riadiacej rade a prostredníctvom SAŽP plní úlohu národného kontaktného bodu pre EEA," vysvetlila.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) sa v piatok stretne s výkonnou riaditeľkou EEA Leenou Ylä-Mononenovou. Na stretnutí prerokujú environmentálne témy, obehové hospodárstvo a klimatickú krízu.

EPA Network je neformálna sieť vedúcich predstaviteľov európskych agentúr životného prostredia, ktoré si vymieňajú poznatky a postupy z implementácie environmentálnych politík, legislatívy a otázok spoločného záujmu v ochrane životného prostredia.