Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vstup Slovenska do EÚ bol podľa ministrov prínosným krokom

Na archívnej snímke sprava ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (klub SaS) a vľavo podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) . Foto: TASR - Pavel Neubauer

EÚ podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) nebola nikdy taká jednotná a silná ako dnes, keď pomáha Ukrajine a hľadá riešenie ako zvládnuť bezpečnostnú a energetickú krízu.

Bratislava 1. mája (TASR) - Vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ) vnímajú ministri slovenskej vlády ako prínosný krok, aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Pri príležitosti nedeľného 18. výročia vstupu to zhodnotili na sociálnej sieti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ohodnotila vstup Slovenska do EÚ ako obrovský a úspešný krok pre krajinu. "Náš vstup do EÚ nebol jednoduchý proces a splniť všetky kritériá po predchádzajúcich rokoch vlády Vladimíra Mečiara, ktoré boli veľkým odklonom od demokracie, nebolo jednoduché," skonštatovala. Kolíková poukázala, že Slovensko momentálne presadzuje vytvorenie reformného tímu, ktorý pomôže Ukrajine s potrebnými reformami na vstup do Únie.

EÚ podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) nebola nikdy taká jednotná a silná ako dnes, keď pomáha Ukrajine a hľadá riešenie ako zvládnuť bezpečnostnú a energetickú krízu. "Spoločná Európa už neraz ukázala, že má na to zvládnuť aj ťažké výzvy a svojim občanom zaistiť bezpečnosť a kvalitu života, ktorá patrí medzi najvyššie na svete," skonštatovala.

Z pohľadu rezortu vnútra je významnou spoluprácou boj proti obchodovaniu s ľuďmi, humanitárna pomoc, výmena informácií alebo vytvorenie Európskeho fondu solidarity zameraného na pomoc pri živelných pohromách. "V kontexte vojny na Ukrajine sa ukázala neoceniteľná úloha rezortu pri manažovaní príchodu a ďalšej integrácie odídencov na území Slovenska a EÚ, posilnená pomocou členských štátov," povedal šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) je presvedčený, že Slovensko je v súčasnosti rovnocenným partnerom, ktorého rešpektujú vďaka "korektným vzťahom, otvorenému dialógu a správne nastavenému morálnemu kompasu". "Aj v ostatných týždňoch vidíme, že byť súčasťou spoločenstva krajín s rovnakým hodnotovým nastavením môže byť jedným z najdôležitejších rozhodnutí vôbec," poznamenal.