Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

VšZP bude tento rok chýbať 70 miliónov eur, tvrdí M. Faktor

Marian Faktor Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Faktora menej operácií, vyšetrení a celkovo zdravotnej starostlivosti spôsobia aj milióny, ktoré majú chýbať pre ďalšie sociálne balíčky Smeru.

Bratislava 23. februára (TASR) - Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) budú tento rok pre odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) chýbať podľa experta KDH pre zdravotníctvo a jej bývalého šéfa Mariana Faktora desiatky miliónov eur. Zdravotné poisťovne budú posielať peniaze tým, ktorí si ju vlani neuplatnili v preddavkoch. "VšZP bude musieť za rok 2015 vrátiť len za OOP približne 70 mil. eur. Smer tak necháva ďalšiu nášľapnú mínu nielen pre novú vládu, ale aj pre pacientov," povedal Faktor. VšZP problémy odmieta.

Väčšina ľudí, ktorí mali v roku 2015 nárok na tzv. sociálny balíček – odvodovú odpočítateľnú položku, si ju minulý rok neuplatnili v preddavkoch. Poisťovne ju budú musieť teraz jednorazovo vyplatiť v rámci ročného zúčtovania. Podľa M. Faktora hrozí, že v rovnakom čase, kedy dostanú ľudia vratky z OOP, dôjde aj k zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Nevylučuje tiež, že VšZP pôjde do straty, ktorú by nakoniec zaplatili všetci.

Podľa Faktora menej operácií, vyšetrení a celkovo zdravotnej starostlivosti spôsobia aj milióny, ktoré majú chýbať pre ďalšie sociálne balíčky Smeru ako rozšírenie ochranného limitu na doplatky za lieky. Problém má byť aj s peniazmi na vyššie platy zdravotníkov. Poukazuje tiež na to, že kým vlani bola platba za poistenca štátu 4,44 percenta, tento rok je len 4,3 percenta. Aj preto KDH vyzvalo všetky strany, aby jedno z prvých opatrení novej vlády bolo navýšenie platby.

"VšZP odmieta poplašné scenáre KDH o možnom zhoršení dostupnosti zdravotnej starostlivosti v roku 2016 z dôvodu zavedenia odvodovej odpočítateľnej položky," reagovala hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Vyjadrenia poisťovňa označila za súčasť politickej agendy v rámci predvolebnej kampane. Potrebné peniaze sú podľa Balážovej zahrnuté v rozpočte poisťovne a ich vyplatenie nebude mať negatívny dopad na zdravotnú starostlivosť.

"Nie je pravdou, že VšZP budú chýbať desiatky miliónov eur na zdravotnú starostlivosť. Pravdou je, že VšZP plánuje na rok 2016 na zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov o cca o 155,7 mil. eur viac, pričom tieto sú kryté reálnymi disponibilnými zdrojmi v roku 2016," uviedla. VšZP deklarovala, že rozsah starostlivosti o jej poistencov sa nijako nezníži.