Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VšZP pokračuje v rokovaniach o podmienkach s členmi ZAP individuálne

Na archívnej snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Počas rokovaní so ZAP podľa Peterovej poisťovňa predkladala viaceré alternatívne návrhy.

Bratislava 30. marca (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pokračuje v rokovaniach s jednotlivými členmi Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorí majú záujem dohodnúť sa a pokračovať v zmluvnom vzťahu aj od 1. apríla. TASR o tom informovala manažérka oddelenia komunikácie poisťovne Eva Peterová.

"Poskytovateľov ambulantnej starostlivosti, ktorí sa rozhodnú nepokračovať v zmluvnom vzťahu, bude VšZP postupne nahrádzať novými ambulanciami, ktoré poisťovňu požiadali o zazmluvnenie. Poistencov tak môžeme ubezpečiť, že VšZP urobí všetko pre to, aby sieť ambulantných lekárov bola i naďalej naplnená a aby každý pacient dostal potrebnú zdravotnú starostlivosť," priblížila Peterová.

Počas rokovaní so ZAP podľa jej slov poisťovňa predkladala viaceré alternatívne návrhy. Tie mali zvýšiť efektivitu poskytovania zdravotnej starostlivosti za podmienky dodržania hospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi s cieľom nájsť spoločný prienik medzi požiadavkami ZAP a možnosťami VšZP, ktoré sú limitované štátnym rozpočtom. "Zástupcovia ZAP však napriek našej snahe neboli ochotní ustúpiť zo svojich nárokov a prijať návrhy VšZP," doplnila Peterová.

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) v stredu informoval, že sa s VšZP nedohodol na podmienkach financovania zdravotnej starostlivosti. Od 1. apríla tak budú lekári s poisťovňou v nezmluvnom vzťahu, pričom pacientom budú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.