Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VšZP: Rok 2022 bol pre sektor jeden z najťažších

Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste 7. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Jednou z najväčších výziev bolo podľa štátnej zdravotnej poisťovne nastavenie zdravotnej starostlivosti pre utekajúcich občanov z Ukrajiny.

Bratislava 9. januára (TASR) - Rok 2022 bol podľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) jeden z najťažších pre zdravotníctvo. Aktuálny stav sektora je podľa nej výsledkom jeho dlhoročného podfinancovania v kombinácii s nepredvídateľnými situáciami, ktoré si vyžiadali zvýšenie nákladov na zdravotnú starostlivosť. "Čo však vnímame je obrovská a najmä aktívna snaha súčasného vedenia ministerstva zdravotníctva (MZ) o zmenu v tomto rezorte," uviedla pre TASR VšZP.

"Veľmi kladne hodnotíme, že sa počas roka 2022 podarilo vláde a ministerstvu zdravotníctva prijať a rozbehnúť prvé kroky v rámci reformy ústavnej a ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Tie by mali priniesť do budúcnosti viaceré pozitívne zmeny. Ide napríklad o liekovú politiku, kde sa náš zdravotnícky systém po niekoľkých dlhých rokoch transparentne otvoril pre inovatívnu liečbu," priblížila zdravotná poisťovňa. Podotkla, že niektoré zmeny vyžadujú viac času, aby sa ich výsledky preniesli do praxe. "Aj keď sme len na začiatku, považujeme za dôležité, že sa reformy začali a je možné stavať na dobrých základoch," skonštatovala VšZP.

Za kľúčové tiež považuje zvýšenie transparentnosti a zrovnoprávnenie systému úhrad podľa modelu case-mix. "Ten vedie k tomu, že každá zdravotná poisťovňa uhrádza zdravotnú starostlivosť výlučne za svojich poistencov," vysvetlila. Pozitívne okrem toho vníma aj zavedenie preplácania vakcíny proti ľudskému papilomavírusu (HPV) pre deti, spustenie iniciatív na podporu prevencie cukrovky, na podporu onkologických skríningov či na podporu zdravého životného štýlu, tiež snahu pokračovať v elektronizácii zdravotníctva.

Jednou z najväčších výziev bolo podľa štátnej zdravotnej poisťovne nastavenie zdravotnej starostlivosti pre utekajúcich občanov z Ukrajiny. "Veľkou výzvou, ktorá bude mať dosah aj na ďalší rok, je tiež negatívny dopad inflácie, zdražovania materiálu a energií," podotkla poisťovňa. Poukázala tiež na "dlhé a bezvýsledné" rokovania lekárskych odborárov a vlády, ktoré boli výzvou nielen pre zdravotníctvo, ale aj pre pacientov. Medzi negatíva VšZP zaradila napríklad aj nedostatok financií v sektore a jeho nepredvídateľné financovanie či nedostatok zdravotníkov.