Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VšZP skončila vlani v strate 87,2 mil. eur, súkromné ZP mali zisk

Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Likvidita je podľa európskeho štandardu optimálna, ak zásoba peňažných prostriedkov postačuje na dva až tri mesiace prevádzky.

Bratislava 28. februára (TASR) – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) skončila podľa predbežných výsledkov vlani v strate 87,2 milióna eur. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla zisk 10,5 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP) zisk 3,5 milióna eur. O predbežných výsledkoch hospodárenia v pondelok TASR informoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Na základe predbežného vyhodnotenia plnenia ukazovateľov podľa európskeho štandardu však nemá podľa ÚDZS ani jedna z troch zdravotných poisťovní dostatočné kapitálové vybavenie. Podľa úradu chýba VšZP viac ako 600 miliónov eur, Dôvere takmer 300 miliónov eur a Union ZP viac ako 80 miliónov eur.

"Na základe predbežných výsledkov hospodárenia za rok 2021 všetky tri zdravotné poisťovne spĺňali slovenskú legislatívu," hodnotí situáciu predsedníčka úradu Renáta Bláhová. ""Je však poľutovaniahodné, že od zriadenia úradu v roku 2005 sa pre hospodárenie tohto dôležitého sektora ignoruje európska legislatíva a medzinárodný štandard," dodala.

ÚDZS zdôraznil, že je nepostačujúca aj likvidita prvých dvoch poisťovní, ktoré ju vykazujú často len na pár týždňov prevádzky. Chýbajúce rezervy (IBNR) môžu byť podľa ÚDZS v miliardách eur. Detailnejšie informácie o hospodárení poisťovní v roku 2021 zverejní úrad po ukončení auditu účtovných závierok v Správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia.

Likvidita je podľa európskeho štandardu optimálna, ak zásoba peňažných prostriedkov postačuje na dva až tri mesiace prevádzky. Za stav ohrozenia sa považuje hranica 30 dní. Kapitálová primeranosť je dostatočná, ak celkový kapitál poisťovne predstavuje približne 20 percent ročného poistného.