Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

PODVODY S PREPOISŤOVANÍM: VšZP vyzýva na zvýšenú opatrnosť

Na archívnej snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP). Foto: TASR - Pavol Zachar

Podvodníci majú poistencov oslovovať telefonicky, na sociálnych sieťach, emailom, ale aj osobne.

Bratislava 13. júla (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) upozorňuje na podvodné konanie a nekalé praktiky v súvislosti s prepoisťovaním. Zároveň vyzýva verejnosť na ostražitosť. TASR o tom informovala manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová.

Podvodníci majú poistencov oslovovať telefonicky, na sociálnych sieťach, emailom, ale aj osobne. Najčastejšie žiadajú od klienta pod rozličnými zámienkami osobné údaje, poskytujú zavádzajúce informácie o cenách benefitov poisťovne, či tvrdia, že VšZP má problém so zazmluvnením lekárov a jej poistenci nebudú bezplatne alebo vôbec ošetrení. Varuje, že podvodník tiež môže uvádzať, že VšZP má alebo bude mať problém preplácať preventívne prehliadky, zubné ošetrenia či doplatky za lieky. Objaviť sa môže informácia, že VšZP ukončuje svoju činnosť či zaniká. Štátna poisťovňa ubezpečuje, že ide o klamstvá.

Poisťovňa rázne popiera tieto tvrdenia a vyzýva verejnosť k ostražitosti. "Výber zdravotnej poisťovne má byť slobodným rozhodnutím a poisťovňa odmieta, aby prebiehal pod nátlakom a pod vplyvom nepravdivých a zavádzajúcich informácií. Práve také konanie môže skomplikovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti a zdravotný stav oklamaných ľudí," vysvetlila Peterová. Podotkla pritom, že takéto konanie najmä u starších a chorých ľudí zbytočne vyvoláva paniku a strach, čo môže byť spúšťačom zhoršenia ich zdravotného stavu.

VšZP poistencov ubezpečuje, že je pre nich i naďalej stabilným partnerom. Voči tým, ktorí praktizujú nekalé prepoisťovanie, už podľa Peterovej podnikla právne kroky. "Vec je v štádiu šetrenia, nie je vhodné preto poskytovať ďalšie bližšie informácie," uviedla pre TASR Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie.