Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

VšZP verí, že rokovania s ANS o zmluvných podmienkach budú úspešné

Na archívnej snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dohodovacie konania prebiehajú a veríme, že dospejú do úspešného konca,uviedla za poisťovňu Eva Peterová.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) verí, že rokovania s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) o zmluvných podmienkach budú úspešné. Zároveň ubezpečila, že aktuálne sú zmluvy s členmi asociácie naďalej platné a poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je obmedzené. TASR o tom informovala manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová. ANS už avizovala, že ak v priebehu mája k dohode nedôjde, bude nútená odporučiť svojim členom vypovedať zmluvy s VšZP.

"Zmluvy s nemocnicami združenými v ANS sú naďalej platné a našich poistencov tak môžeme ubezpečiť, že prebiehajúce rokovania ani v nasledujúcich mesiacoch nijako neobmedzia poskytovanie zdravotnej starostlivosti v týchto nemocniciach. Dohodovacie konania prebiehajú a veríme, že dospejú do úspešného konca," uviedla Peterová.

ANS podmienečne súhlasí s ponukami súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union zdravotná poisťovňa na čiastočnú kompenzáciu mzdového zvýšenia a nárastu prevádzkových nákladov v roku 2022. Svojim členom s nimi odporučí podpísanie dodatkov. Návrh štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne asociácia odmieta, keďže podľa predloženej ponuky medziročne nepríde k zvýšeniu úhrad pre nemocnice ANS ako celok. Návrh tiež podľa ANS nepokrýva oprávnené zvýšené náklady jej členov v tomto roku.