Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VšZP: Výnosy z poistenia nepokryli náklady na zdravotnú starostlivosť

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Štátna VšZP a súkromná Dôvera boli podľa výsledkov ich hospodárenia ku koncu vlaňajška v strate. Súkromná Union zdravotná poisťovňa bola v zisku.

Bratislava 10. februára (TASR) - Výnosy z verejného zdravotného poistenia nestačili Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) na pokrytie všetkých nákladov spojených s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou. Zdravotná poisťovňa zdôraznila, že jej strata 147 miliónov eur nijako neovplyvňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre poistencov. Pre TASR to uviedla Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie VšZP.

"VšZP dlhodobo vynakladá na úhradu zdravotnej starostlivosti viac ako 97 percent svojich príjmov z verejného zdravotného poistenia, čo je najviac zo všetkých zdravotných poisťovní. V rámci komplexného pohľadu na výsledok hospodárenia je potrebné zdôrazniť, že spoločnosť dosahuje najnižšie náklady na prevádzkovú činnosť na jedného poistenca," skonštatovala zdravotná poisťovňa vo svojom stanovisku.

Podotkla, že napriek účtovnej strate je jej finančná situácia zastabilizovaná, a to aj vďaka dostatočným kapitálovým rezervám. "Účtovná strata VšZP neovplyvňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre našich poistencov," dodala.

Štátna VšZP a súkromná Dôvera boli podľa výsledkov ich hospodárenia ku koncu vlaňajška v strate. Súkromná Union zdravotná poisťovňa bola v zisku.