Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VšZP vyzýva vládu a odborárov, aby pre dohodu urobili maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dlhotrvajúce rokovania podľa poisťovne prinášajú strach či neistotu a ohrozujú fyzický aj psychický stav pacientov.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vyzvala predstaviteľov vlády a lekárskych odborárov, aby urobili maximum pre dosiahnutie dohody. TASR o tom informovala jej manažérka oddelenia komunikácie Eva Peterová.

"Aktuálna situácia stupňuje obavy ľudí z toho, že sa o nich od decembra 2022 v nemocniciach nebude mať kto postarať, o čom svedčí aj mimoriadny nápor volajúcich poistencov do call centra VšZP," skonštatovala.

Dlhotrvajúce rokovania podľa poisťovne prinášajú strach či neistotu a ohrozujú fyzický aj psychický stav pacientov. "VšZP je presvedčená o tom, že so zdravím ľudí sa nesmie hazardovať a pacient musí byť vždy nad všetky ostatné záujmy," dodala.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zvolal v utorok (15. 11.) pre aktuálnu situáciu v zdravotníctve rokovanie s lekárskymi odborármi na úrade vlády. Má pokračovať aj v stredu poobede. O situácii v sektore tento týždeň rokovala aj koaličná rada.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme.