Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VšZP: Utečenci najviac vyhľadávali lekára pre choroby obehovej sústavy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Lekári, ktorí utečencom poskytujú akúkoľvek formu zdravotnej starostlivosti, tieto výkony vykazujú VšZP, ktorá im ich plne hradí.

Bratislava 10. júna (TASR) - Utečenci z Ukrajiny doteraz najčastejšie vyhľadávali lekársku starostlivosť na Slovensku pre choroby obehovej sústavy, išlo o 790 pacientov. Medzi najčastejšie problémy patrili aj poranenia, otravy či iné následky vonkajších príčin, pre ktoré lekára vyhľadalo 763 ľudí. TASR údaje poskytla štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorej lekári tieto výkony vykazujú.

Na choroby obehovej sústavy sa vynaložilo viac ako 237.000 eur, na poranenia, otravy a podobne išlo 129.000 eur, priblížila pre TASR manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová. Nasledovali infekčné a parazitové choroby, ktoré sa týkali 424 pacientov a na ich liečbu išlo viac ako 110.000 eur. Na štvrtom mieste boli nádory, pre ktoré sa na lekára obrátilo 259 pacientov. "Na túto diagnózu smerovalo viac ako 213.000 eur," spresnila Peterová. Piatou najčastejšou príčinou potreby lekára bolo tehotenstvo, pôrod a šestonedelie. Išlo o 205 pacientiek, čo si vyžiadalo takmer 110.000 eur.

"Pokiaľ ide o konkrétne diagnózy a ich finančnú náročnosť, naviac peňazí (takmer 69.000 eur) si vyžiadala liečba akútneho infarktu myokardu, ktorý postihol 20 pacientov. Nasledovalo chronické zlyhanie obličiek (viac ako 60.000 eur), ktoré sa týkalo 126 pacientov," priblížila Peterová.

Lekári, ktorí utečencom poskytujú akúkoľvek formu zdravotnej starostlivosti, tieto výkony vykazujú VšZP, ktorá im ich plne hradí. "Náklady sú poisťovni následne refundované štátom," dodala.