Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V teplejších oblastiach Slovenska sa rozbehla peľová sezóna brezy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Najvyššiu hladinu zachytili monitorovacie stanice v Bratislave, Trnave a Nitre.

Banská Bystrica 17. apríla (TASR) – Uplynulý týždeň sa vďaka premenlivému aprílovému počasiu až na pár výnimiek niesol v znamení nižších koncentrácií peľu v ovzduší. V teplejších oblastiach Slovenska sa však naplno rozbehla peľová sezóna brezy. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Začínajúca peľová sezóna brezy v teplejších oblastiach Slovenska prekvapila rýchlym nárastom denných koncentrácií peľu. Najvyššiu hladinu zachytili monitorovacie stanice v Bratislave, Trnave a Nitre. Na ostatnom území sa peľ brezy vyskytoval len v nízkych koncentráciách,“ konkretizovala Lafférsová.

Dodala, že okrem uvedených drevín sa v ovzduší objavil peľ hrabu, brestu, duba, buka, javora a vŕby. Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium dosahovali len nízke denné hladiny.

V nadchádzajúcom týždni Lafférsová predpokladá i napriek chladnému počasiu nárast denných koncentrácií peľu brezy do alergologicky významných hladín aj na ostatnom území Slovenska. „Peľ brezy sa stáva najsilnejším alergénom najbližších týždňov. V ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ javora, jaseňa, topoľa, hrabu, duba, buka a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité,“ uzavrela.