Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Tomanová z funkcie detskej ombudsmanky neodstúpi, nevidí na to dôvod

Na snímke detská ombudsmanka Viera Tomanová. Foto: TASR Martin Baumann

Odmieta, že by na poste vystupovala neodborne, hovorí, že ku každému prípadu pristupuje s maximálnou zodpovednosťou.

Bratislava 16. januára (TASR) - Detská ombudsmanka Viera Tomanová nemieni odstúpiť zo svojej funkcie. Nevidí na to dôvod. Odmieta, že by na poste vystupovala neodborne, hovorí, že ku každému prípadu pristupuje s maximálnou zodpovednosťou.

"Detská ombudsmanka opakovane žiada politikov, aby veľmi citlivo zvažovali, do akej miery budú osobne vstupovať do riešenia prípadov týkajúcich sa detí," uviedol Pavol Kováč, mediálny poradca Úradu komisára pre deti, ktorému Tomanová šéfuje. Takisto je podľa ombudsmanky neprípustné, aby si ktorýkoľvek z rodičov v prípade bral spravodlivosť do vlastných rúk.

Na odstúpenie z funkcie vyzvala Tomanovú poslankyňa za SaS Natália Blahová s tým, že ak tak ombudsmanka urobí, "ušetrí si tým fiasko" s trestným stíhaním za ohováranie, krivé obvinenie, zneužitie právomoci verejného činiteľa a marenie úlohy verejným činiteľom.

Tomanová a Blahová majú medzi sebou spor. Ombudsmanka tvrdí, že poslankyňa za SaS sa zrejme pokúsila o únos dieťaťa, keď sa podľa jej tvrdení pri istej situácii prezentovali so svojou asistentkou ako pracovníčky "sociálky" s úmyslom dostať dieťa k matke.

Blahová tieto tvrdenia dementuje a hovorí, že bola morálnou podporou matke, ktorá sa domáhala naplnenia súdneho rozhodnutia, podľa ktorého mala matka stráviť víkend so svojím dieťaťom.

Poukazuje, že ako pracovníčka "sociálky" sa nepredstavila ani ona a ani jej asistentka. Blahová hovorí, že dlhé roky pôsobila ako sociálna poradkyňa s tým, že žiadosť od prosiacej matky sa neodmieta a Tomanová informuje o prípade zavádzajúco a nekorektne.

Úrad komisára pre deti uvádza, že prípad maloletej je v jeho pozornosti a sleduje dodržiavanie práv maloletej s tým, že obaja rodičia dieťaťa sa naň obrátili.