Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VÚC hrozia prepúšťaním učiteľov, ich šéfovia idú v stredu za ministrom

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Michal Svítok

Z 21 gymnázií v pôsobnosti KSK budú okrem dvoch všetky v mínuse.

Bratislava 12. februára (TASR) - Zmena pravidiel financovania škôl a zvýšenie platov učiteľov môže priniesť prepúšťanie učiteľov. Upozorňujú na to predsedovia samosprávnych krajov, ktorí majú v stredu (13. 2.) o tejto otázke rokovať s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD). Vyššie územné celky zriaďujú stredné školy.

"Uvažuje sa aj o tejto možnosti. V stredu bude stretnutie všetkých županov s ministrom školstva, na ktorom budú župani upozorňovať na prípadné hromadné prepúšťanie. Polovica škôl bude mať finančné problémy,“ reagovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Iveta Tyšlerová na otázku, či v kraji hrozí prepúšťanie zamestnancov škôl. Rokovanie potvrdil aj Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák.

Košický samosprávny kraj (KSK) zriaďuje 65 stredných škôl. Podľa jeho hovorkyne Zuzany Bobrikovej je už teraz jasné, že viac ako polovica škôl nedokáže zo stopercentného mzdového normatívu existovať bez zásahov, a tak na viacerých bude nutné prepúšťanie. Ohrozených je údajne až 200 zamestnancov. Hovorkyňa upozornila tiež na to, že školy budú musieť upravovať pohyblivú zložku mzdy, a to niekde až na nulovú hodnotu. "Znamená to, že v niektorých prípadoch zamestnanci škôl nedosiahnu navýšenie platov garantované avizovaným päťpercentným navýšením normatívu," dodala s tým, že ak sa pohyblivá zložka dostane na nulu, navýšenie tarifných platov, nebude pre učiteľov znamenať zvýšenie čistého príjmu.


Štát zvýšil tarifné platby


Z 21 gymnázií v pôsobnosti KSK budú okrem dvoch všetky v mínuse, zdravotnícke školy sú všetky v pluse, niektoré majú dokonca viac ako objektívne potrebujú. Pri stredných odborných školách je situácia veľmi rôznorodá, závisí to od odborov a zameraní.

Od nového roka štát zvýšil tarifné platy učiteľov o päť percent, ktoré počas vlaňajšieho štrajku školských zamestnancov vyrokovali školskí odborári. Okrem toho sa zmenili pravidlá prideľovania normatívu. Kým doteraz mohli samosprávy desať percent zo mzdového normatívu presúvať medzi školami, ktoré zriaďujú, podľa nových pravidiel musia dať každej škole celý normatív určený na platy. Samosprávy sa sťažujú, že tak nemôžu riešiť disproporcie medzi školami, ktoré majú odlišné náklady napríklad podľa vekového zloženia či kvalifikácie učiteľov.