Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

SPV a VV odstraňujú naplaveniny v ramennej sústave Dunaja

V popredí pracovník Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pracovníci SVP, Odštepného závodu Bratislava a Závodu Vodné dielo Gabčíkovo odstraňujú bariéry a naplaveniny z toku, z okolia prehrádzok a z vnútra priepustov.

Bratislava 17. marca (TASR) - Vodohospodárska výstavba (VV) a Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) prostredníctvom techniky odstraňujú bariéry a naplaveniny v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja. Cieľom je zlepšiť prúdenie vody a pripraviť sa na jarné umelé záplavy, ktoré pomôžu prinavrátiť život do krajiny vnútrozemskej delty Dunaja. TASR o tom informovali z kancelárie generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba.

„Je veľmi dôležité, aby sa starostlivosti o vnútrozemskú deltu Dunaja dostala potrebná váha, aby už nestrádala a režim v nej čo najviac simuloval prirodzené podmienky. Je pre mňa nepredstaviteľné, že sa pred niekoľkými rokmi simulované záplavy a zvýšené prietoky vôbec nerealizovali,“ povedal generálny riaditeľ VV Vladimír Kollár.

Kancelária generálneho riaditeľa VV doplnila, že záchrane ramennej sústavy Dunaja sa venuje aj Bratislavské regionálne ochranárske združenie BROZ. V apríli minulého roka environmentalisti spustili petíciu, pod ktorú sa podpísalo 11.000 občanov. Pre simulovanie záplav sa mení aj manipulačný poriadok pre Sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. "Vďaka novej úprave bude umožnené realizovať každoročne dve simulované záplavy, okrem jarnej aj letnú. Dôjde aj k čiastočnému naviazaniu prietokov do ramennej sústavy na prietoky Dunaja, čím sa režim v ramennej sústave priblíži prirodzenejšiemu stavu," spresnila kancelária.

Pracovníci SVP, Odštepného závodu Bratislava a Závodu Vodné dielo Gabčíkovo odstraňujú bariéry a naplaveniny z toku, z okolia prehrádzok a z vnútra priepustov. "Kmene, konáre, kríky, odpad či sedimenty vyberajú pomocou ťažkej techniky, nákladných áut s hydraulickou rukou a čeľusťami," dodali s tým, že v prípade potreby majú k dispozícii aj kráčajúce rýpadlo. O separáciu a likvidáciu odstráneného odpadu sa postará VV. "Po vyčistení lokality vodohospodári inštalujú hradidlá na jednotlivých prehrádzkach v zmysle aktualizácie Dočasného manipulačného poriadku," doplnila kancelária.